Успехи в състезанието „Децата на Плевен” за Виктория Близнашка

Турнирът по лека атлетика „Децата на Плевен” събра 250 ученици от нашия град в лекоатлетическата зала „Спартак“. Както вече писахме, състезанието се провежда едва за втори път тук, но се радва на изключителна популярност сред малките лекоатлети. Събитието бе под патронажа на областния управител Илиян Йончев, който не само откри програмата, но и награди най-изявените спортисти.

Турнирът цели да насърчи децата да спортуват, като същевременно развива и таланта на тези, активно занимаващи се със спорт и лека атлетика. Организаторите се надяват чрез ежегодното му провеждане той да стане традиционен за нашия град. Очевиднo успяват, тъй като и тази година имаше участниците от всички училища и във всички възрастови групи.

Самият формат на състезанието представляваше надпревара в няколка отделни категории. Дисциплините бяха 60 метра бягане, скок дължина от място, скок дължина със засилване и бягане 40 метра. Участниците се разделяха на отбори от 5 момичета и 5 момчета във всяка възрастова група. Децата допуснати до турнира трябваше да са родени през 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 или 2004 година. Най-добрите се излъчваха според възрастта и дисциплината, в която се състезават. Отличените получиха предметни награди и медали.

На голям интерес се радваше дисциплината скок на височина. Там борбата бе за златна, сребърна и бронзова монета, сътветстваща на спечеленото място. Не по-малко оспорвани бяха и надскачанията, както при момичетата така и при момчетата. Но с най-голямо нетърпение бе очаквано бягането на 60 метра. След края на индивидуалните надбягвания участниците се бориха и за допълнителна награда. Допълнителният стимул идваше от финалното бягане, чрез което бяха определени най-бързите момиче и момче на град Плевен.

Както винаги и нашето училище бе достойно представено, този път не от един, а от двама ученика. Михаил Михайлов Костов от 4е клас, чието представяне беше повече от отлично, се изяви сред момчетата във възрастовата група 2002- 2004 година. Другата малка участничка беше Виктория Васко Близнашка от 3б клас с класен ръководител Станка Ненчева. Макар Виктория да няма богат предишен опит в лекоатлетичните състезания тя се представи повече от добре на турнира. Успя да постигне завидните 11.90 секунди на бягането 60 метра, постижение, което й донесе 3-то място във възрастовата й категория. Но това не бе единствената й изява. При скока на дължина Виктория скочи на 1.80м- завидно представяне. Тя сподели, че тренира активно в зала „Спартак” с личен треньор Георги Гетов. Явно можем да очакваме още много бъдещи успехи от малката спортистка и да й пожелаем много късмет в следващите й изяви.

Виктория Якимова, 11з клас

 

Back to top button