Уроци по „Джуниър Ачийвмънт” в СОУ „Иван Вазов”

На 28.03.12г. нашето училище беше домакин на методическа работна среща на начални учители по програмите на „Джуниър Ачийвмънт”. Инициатор бе старши експертът по начално образование Елисавета Сергеева. Преподавателите на 3д и 1б клас Милена Вълова и Евелина Ницова представиха пред учители от община Плевен и Червен бряг демонстрационни уроци за формиране и развитие на предприемачески компетентности в българското училище. След това споделиха опит относно проведеното обучение по предприемачество през миналата учебна година. Презентация на тема „Предприемачеството – ключова компетентност“ представи старши експерт Елисавета Сергеева.

С какво впечатлиха гостите нашите малки предприемачи?
Третокласниците с бизнес идея за детски ресторант
По темата”Вечеря навън” учениците от 3д клас разработиха идеята и взеха решения, касаещи развиването на нов бизнес, като работиха в четири екипа и всеки предложи своите печеливши решения за създаване на ресторант. Обърна се специално внимание на понятието “предприемач” като човек , който създава и организира нов бизнес. Преди това обаче трябваше да се справят със задачата, поставена от тяхната учителка Милена Вълова – да отидат на ресторант, да изберат своята вечеря и сами да платят за нея. След това започна истинската работа: къде ще разположат своя ресторант, каква храна ще предлагат, как ще подберат персонал, как ще съставят ценова оферта и ще промоцират крайния продукт, като изготвят реклама на своя ресторант. Всички екипи решиха, че ще създадат италиански ресторант, и проектираха красиви рекламни табели, написаха меню, като се учеха един от друг. Прекрасната маса за двама, която беше подредена в класната стая, мотивира учениците да открият своя първи ресторант в столовата на училището. Гост и консултант беше Стефан Димитров, дългогодишен ресторантьор. Той запозна бъдещите предприемачи с управлението и ангажиментите на един управител. Всички научиха, че подреждането на масата се определя от случая – тържествен или всекидневно хранене. Най-забавно беше да изработят храната за своята маса, като работят в екип. С истинско забавление се появиха вкусни коктейлни хапки, аранжирани красиво. И четирите отбора подредиха прекрасни и много разнообразни маси. Класната им беше затруднена да посочи най-добрия отбор, защото всички показаха много предприемачески дух и находчиви идеи. Направените хапки се оказаха много вкусни, защото всички вложиха умения, усърдие и старание при тяхното изработване. Така, както е тръгнало, няма да е изненада, ако сами разработят бизнес идеята за управление на новата училищна столова и я превърнат в успешен детски ресторант.
Първокласниците създадоха своя миниоранжерия
В първи клас гостите гледаха урок по темата „Явор и зеленчуковата градина“, представен от класния ръководител Евелина Ницова и г-жа Албена Спасова, родител доброволец.
И гостите, и учениците бяха впечатлени от интересното поднасяне на темата. Те научиха повече за зеленчуците, откриваха ги в специалните джуниър дневници, научиха как се засаждат растенията, направиха го в действителност и се сдобиха с истинска миниоранжерия, в която да отглеждат посадените растения.
Особена благодарност на госпожа Спасова за ентусиазма и изненадите, които приготви за децата – магнити във формата на зеленчуци, вкусни сладкиши, украсени със сладки морковчета, зелки, доматчета.
Макар и на игра, работата по програмите на „Джуниър Ачийвмънт” разширява познанията на учениците за видовете бизнес в нашия град, допълва учебната програма в началния курс с понятия и умения, свързани с икономиката и бъдещото им професионално развитие, като възпитава у децата предприемачески дух. Най-важното е, че учениците откриват нови знания, усвояват умения и компетентности, работейки в екип и като се забавляват.

urok_jun4 urok_jun2 urok_jun3
Back to top button