Урок по родолюбие изнесе Пелин Пелинов …

Нестандартен урок, едновременно по литература и история на България, се проведе в СОУ „Иван Вазов”. Идеята за него е на главния редактор на „Посредник” Иванка Ватева и бе посрещната с интерес и отзивчивост от директора на училището Димитър Митев. Осъществяването й стана във вторник, в първия учебен час, който беше общ за учениците от шестите класове. Първоначалният замисъл бе часът да е само в една от паралелките, но интересът към темата и госта бе толкова голям, че зала „Европа” се оказа тясна за всички шестокласници.

А гостът бе писателят Пелин Пелинов. С появяването му залата притихна. Децата, от поколението, което по принцип не признава авторитети, го посрещнаха с любопитство и респект. Вниманието им веднага привлякоха дебелите томове, които бай Пелин, както писателят сам се представи, подреди върху катедрата.
Темата за Освобождението на България винаги е актуална, а в навечерието на наближаващия национален празник Трети март беше естествено да е първа в разказа на твореца. Той преразказа накратко историята в първия си роман – „През пепелищата”, за обиколката на журналиста Дженюариъс Макгахан и американския консул в Цариград Юджийн Скайлър по местата на погрома на Априлското въстание.
Бай Пелин поздрави децата, като изрази радостта си от поканата. Сподели им, под секрет, че и неговият внук Явор е шестокласник и чрез него децата на неговата възраст са му познати отблизо. Пожела им да се учат отлично, да четат много и дано поне един от тях да се престраши и да се заеме с трудната и неблагодарна у нас работа на писател. Увлекателно, с ярки и образни изрази писателят разказа накратко, доколкото това е възможно за труд с общ обем от 4 хиляди страници, съдържанието на петокнижието “Възход и падение”, което, както сам се изрази, е не просто плод на неговия труд, а неговият живот.
Учениците разбраха кои са основните идеи и въжделения на българския народ до и след Освобождението. Кои са причините и поводите са обявяването на Независимостта и водените от България войни в началото на 20-и век. Кои са причините и кой е виновникът за двете национални катастрофи, последвали героичните подвизи на българската армия. Какви са поуките за днешните поколения от събитията преди сто години.
Шестокласниците и техните учители бяха притиснати от ограничението във времето на един учебен час и не успяха да зададат своите въпроси и да получат отговорите на тях, но основата за бъдещи срещи бе положена, интересът към истинските творци провокиран и организаторите на нестандартния урок по родолюбие и българска литература са сигурни в успеха и на бъдещи подобни срещи. В края на разговора младите журналисти от училищния вестник „Ваз, Буки, Веди” нападнаха професионално писателя и той остави своите пожелания и автограф за следващия брой.
Но това не беше всичко за деня. Пелин Пелинов беше донесъл и подари три от своите книги на училищната библиотека.

Източник: Посредник

Back to top button