Училищен живот дори по време на пандемия

В средата на месец септември започна поредната учебна година. За децата от трети клас – трета странна година, редуваща се с присъствено и онлайн обучение.

За класните ръководители е много трудно в такива условия не само да обучават, а и нещо много важно – да възпитават, да изграждат колектив, да научат децата на навици, да се съобразяват с околните, да са толерантни и да идват с интерес и желание в училище.

За да се разнообрази работата, учениците от 3Б клас започнаха още от ранна есен да си организират дейности с различен характер, които да привлекат интереса им и към ученето, и към училищния живот. Те имат желание да споделят какво се случи досега.

Най-напред в средата на есента, когато се обучаваха в домашна среда, решиха да си организират кратък поход в красивия ни парк „Кайлъка“, където да се видят, да наблюдават красиви есенни картини, да се посмеят заедно. Беше наистина незабравимо преживяване да се прави дъжд от есенни листа, да се разчитат годините на старите дървета, да не говорим за щурата игра на поляната. Гледката на тичащи деца, които играят на позабравени игри, достави истинска радост на минувачите и на родителите, които решиха да се присъединят към участниците в похода.

В средата на ноември месец, съвместно с Регионалната библиотека в града, се организира и тържественото честване на Деня на будителите, за което вече се писа, но то не може да не се спомене като начин за събуждане интереса у учениците за знания и личностна изява.

Особено интересен беше денят, в който в Часа на класа се организира бартер на играчки и други предмети, които смениха собственика си. По предварителна поръка в уречения ден всяко дете донесе предмет, който не ползва с голям интерес у дома. След като им бе обяснено какво е бартер и как се осъществява, те се сдобиха с нови вещи, но и с повече знания за света на бизнеса.

В малкото, но доста студени дни в края на миналата година, часовете за физическа култура за кратко бяха заменени с „тихи“ игри. Удоволствието да се наблюдават деца, които сами се делят на групи по интереси, сноват от група в група, радват се, недоволстват, е удовлетворението на възрастния, който полага усилия за изграждане на колектив.

А как часовете по човекът и обществото / първи в ученическия живот/ да станат не страшни и плашещи, а желани и предизвикващи интерес? Простичко е – с дейности, които го събуждат и поддържат. Например със състезание в класа, което наподобява популярни телевизионни предавания, в които участниците демонстрират знанията си. Вълненията, успехите и дори неуспехите си заслужаваха и постигнаха своите цели – не временни знания, а интерес към историята.

Ето и един спонтанен час по литература до какви емоции може да доведе. Учебният материал по този предмет предвижда изучаване на прекрасното стихотворение „Обич“ на Дора Габе. Учителят реши да организира рецитал , в който да се излъчат най-добре представилите се деца. За жури бе поканена г-жа Гинка Русанова, заемаща длъжността библиотекар на нашето училище. Имаше сценична треска, имаше позабравени думи, но имаше и истински достойни рецитатори, които получиха и награди за отличното си представяне.

Настъпи и един от най-чаканите месеци от всички деца, месецът на предколедните и предновогодишни изненади. И първата от тях беше специалната елхичка с двадесет и четири необикновени джобчета с лакомство за всяко послушно дете от класа. Сами се досещате, че непослушни не се явиха.

Всеки учебен ден един ученик от класа четеше на другарите си интересна коледна история от книга, специално закупена и подарена на третокласниците от таен приятел на паралелката. Четенето на историите продължава и сега, защото на децата им харесва, защото се чувстват специални, и защото се стимулират да четат като на сцена.

Учебният месец декември завърши с празничен ден, за който децата дори и не подозираха. Всеки един от учебните часове бе под мотото на идващите празници – такова забавление, такава веселба!

Кулминацията на учебната 2021 година бе гостуването на фокусника Архи, който впечатли и с невероятните си магически номера, и с подаръците, които всяко дете получи и отнесе радостта си вкъщи.

Така че училищен живот може да има, въпреки условията. Малките ученици трябва да бъдат обучавани и възпитавани по такъв начин, че да са спокойни, че в училище или животът тече рутинно, или ще се случи нещо незабравимо.

Нова година – нови изненади за ученолюбивите и послушни деца!

Евелина Ницова

Back to top button