Училище и партньорство с институциите за ценностно отношение към традициите

Училище и партньорство с институциите за ценностно отношение към традициите

Възможност за приятно творческо сътрудничество събра в Центъра за работа с деца и Регионалния исторически музей вазовски учители и ученици. Плевенските институции отвориха врати за провеждане на практически занятия за усвояване на умения и проява на привързаност към българските традиции. Заслуга затова имат музейните служители от отдел „Етнография“ – Миглена Николаева и Румена Тотева, както госпожа Даниела Иванова към ЦУТНТ и директорката на ЦРД – Дойчинова. С неподправен детски трепет и предпразнично великденско вълнение децата от Подготвителна група, учениците от екипа на шестте трети класове, 4а, 4б и 4е клас развихриха фантазиите си в украсяването на яйцата. Децата с интерес изслушаха компетентния разказ за християнския празник и научиха интересни факти. Те участваха в активен диалог между представител на институциите и ученици за Великден.

Възитаниците на учителите: Бетовска, Стефанова, Ненчева, Коцева, Лишкова, Георгиева, Тодорова, Китева, Ницова и Надя Тодорова се отнесоха с много старание към тази задача. С много смях и забавление преминаха заниманията на децата, които се включиха във Великденските творчески работилници. Те вложиха въображение и ентусиазъм в изработването на празнични сувенири. Служителите от институциите разкриха пред сръчковците различни модели, които да им подскажат идеи за изработка. Кой, обаче, може да затвори детското въображение в готов модел? Всяко дете имаше собствени творчески замисли, които се реализираха успешно. Те използваха красивите хартиени листове, ножички, лепило и всичко лъскаво и подходящо. Децата избираха материалите и темите, композираха образи и великденски елементи, а ръководителите от РИМ и ЦРД ги наставляваха, даваха точни указания и идеи. Какви творения се получиха в друга обстановка извън училище? Учениците изработиха цветна великденска украса и картички. Всички вложиха много старание и креативност при боядисване, при рисуване, при украсяване на яйцата и те заблестяха като седемцветна дъга. Великденският символ, яйцето, грейна с най-шарените пролетни цветове. Малчуганите занесоха в дома си прекрасните си творения, които направиха за празника.

Целта на „пъстрия учебен час“ изнесен извън класните стаи на СУ „Иван Вазов“ е свързан с приобщаването на децата към празничната атмосфера с повече радост и настроение, с възпитаване на норми на поведение в условията на извънучилищна среда, със стимулирането по нестандартен начин на творческото въображение на учениците.

Вазовски възпитаници на Подготвителната група, които събират по своя инициатива благотворително пластмасови капачки за бъдеще, изпълниха след учебния час своята мисия. Много мило е да видиш как най-малките деца в СУ „Иван Вазов“ участваха в тази благородна инициатива!

През цялата учебна година бяха създадени условия и предпоставки за отговорно участие на извънучилищните институции в живота на учениците и тя се реализира не веднъж – предпразнично на Коледа, Баба Марта, Великден, в учебни часове на патриотична тематика… Новата комуникационна стратегия за сътрудничество между СУ „Иван Вазов“, РИМ и ЦРД, гр. Плевен – изпълнена на 100%!

Още новини