Ученици от СОУ „Иван Вазов” участват в национален конкурс

Ученици от СОУ „Иван Вазов” – Плевен участват в национален конкурс за философско есе

В края на месец януари Фондация „Асоциация Анимус” обяви национален конкурс за написване на философско есе на тема „Грубостта е израз на духовно безсилие”. Водена от идеята за борбата с агресията и насилието сред младите хора, фондацията насочва вниманието на учениците от 9 – 12 клас към тази тема.
До края на февруари приключиха училищните кръгове, от които се излъчиха победители – участници в националния кръг. В края на март ще бъдат известни победителите в национален мащаб.

От СОУ „Иван Вазов” в първия кръг на конкурса взеха участие ученици от много класове, като представените есета бяха 33 на брой. Те бяха селектирани от организатора на мероприятието в училище –  преподавателката по философския цикъл дисциплини Валентина Дончева, заедно с пом. директорката и преподавател по философия Росица Анастасова. В зала “Европа” на 28 февруари бяха обявени победителите.

На първо място беше класирана фаворитката на учениците Ралица Петкова от  12б клас. Тя беше посрещната с радостни викове и есето й получи бурни аплодисменти. На второ място се класира Нина Петрова от 11а клас. Ученичката заявява, че „Човещината не се учи и не се преподава” и това, че хората са толкова слаби пред собственото си „Аз” я натъжава. Трето място зае Мартина Димитрова от 10з клас. В есето си споделя, че и тя е проявявала грубост, но с всеки изминат ден се учи на по-добро. Предметни награди на победителите бяха връчени от директора на училището Димитър Митев. Поощрителни награди получиха Яница Маджарова от 12б клас и Виктория Маджарова от 10з клас.

Класираните на първите три места есета продължават участие в националния кръг на конкурса. Те ще бъдат публикувани на сайта на СОУ „Иван Вазов” в Е-вестник,  в раздел „Творчески приключения”, а също и в училищния вестник „В@з Буки Веди” в няколко последователни броя.

Източник: PlevenToday.com

Back to top button