Участвахме в Мисия 64 на Sally Ride EarthKAM

От 3-ти до 5-ти октомври в СУ “Иван Вазов” се проведе лятното училище EEOBSS. Ученици от 9-ти до 12-ти клас, участвали в обучението, се запознаха с методите за изследване на Земята от Космоса. Обучението даде възможност за поглед отблизо на приложението на физиката в съвременните технологии и участниците решихме да използваме и доразвием наученото. С помощта на учителите направихме профил на училището към платформата EarthKAM – https://www.earthkam.org. Sally Ride EarthKAM е програма на НАСА, която позволява на ученици и учители по света да изследват Земята от Kосмоса.  По време на три до пет мисии всяка година учениците  подават искания да имат достъп до цифрова камера на борда на Международната космическа станция (ISS), за да заснемат изображения на определени места на Земята. Представителите на НАСА в космическия център Джонсън в Хюстън изпращат исканията си на компютър в МКС. Този компютър изпраща заявките до цифровата EarthKAM камера. След това, когато ISS преминава над точното  място на Земята, камерата заснема изображението.

Изображенията се изпращат обратно на компютъра ISS и се прехвърлят надолу към космическия център Джонсън. Оттам те се предават на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена за обработка, и след това се изпращат в центъра за контрол на мисиите Sally Ride EarthKAM. В рамките на няколко часа екипът на Sally Ride EarthKAM поставя изображенията на уеб сайта EarthKAM. Учениците могат да разучават изображенията и да правят връзки с темите, които изучават.

Учениците, участвали в проекта, получихме уникалната възможност да подадем заявка за направата на сателитни снимки от Международната космическа станция. Това се случи на 24-ти и 25-ти октомври в зала “Европа”, точно когато се изпълнява мисия 64 в периода 23-26 октомври. Избрахме точки от земното кълбо, въведохме уникален код за всяко изображение и посочихме най-близката орбита, преминаваща до обекта. Снимките ще бъдат изпратени на акаунта и ще можем да ги изследваме. Благодарение на проекта ние, учениците, научихме и приложихме знанията си , както и преоткрихме интересната страна на физиката и информационните технологии.

Ива Меченска и Диана Яначкова от 12 г клас

2018.10.25 БАН-ИКИТ-поздравителен адрес

 

Трето лятно училище EEOBSS, 05-05.10.2018г. – презентации:

Ден–1-3–Лятно_училище_EEOBSS-2018
Ден–2-3-то_Лятно_училище_EEOBSS-Филчев
Ден–2-3-то-Лятно_училище_EEOBSS-Филчев-2
Ден–3-3то–Лятно_училище_EEOBSS-2018-1_ГНСС
Ден–3-3то–Лятно_училище_EEOBSS-2018-2_грешки
Ден–3-3то–Лятно_училище_EEOBSS-2018-3
Ден–3-3то–Лятно_училище_EEOBSS-2018-4
Ден–3-3то–Лятно_училище_EEOBSS-2018-5

 

 

Back to top button