Третокласници мериха сили в състезание за Васил Левски

 

На 19 февруари се навършиха 141 години от обесването на Васил Левски. По този повод се проведе надпревара сред най-малките ученици. Състезанието е вече традиция за нашето училище, като всяка година участват различни класове от начален курс. Тази година честта се падна на трети клас. Децата трябваше да покажат уменията си, решавайки няколко задачи от различни научни дисциплини. Така, демонстрирайки знанията си по тези предмети, третокласниците получиха и нови, свързани с живота и делото на Апостола на свободата.
Първата от задачите беше математическа. Чрез пресмятането на шест израза, те трябваше, според полученото число, да отгатнат буквата, намираща се на съответната позиция в азбуката. Правилното решение на задачата води до познатото прозвище на Левски – Дякона.

 

Останалите три задачи бяха свързани с познанията на децата по български език и литература. Първата от тях изискваше в даден откъс от художествено произведение да се попълнят празните места, така че да се получи правилен и смислен текст. Условието на втората беше дадените думи да се подредят в изречението: „Васил Левски е безстрашният Апостол на свободата.”
Третата от литературните задачи имаше за цел да покаже креативността, владеенето на правописа, а също така и историческите познания на участниците. Условието беше да се напише съчинение на тема: „Подарък за Левски”. Децата трябваше да дадат своето предложение за това какво биха подарили на Апостола, ако имаха тази възможност. Началото на всяко съчинение беше едно и също: „Аз ще подаря на Левски … ,защото…” Всички участници дадоха различни и оригинални предложения, присъщи на богатото детско въображение.
Макар и всички деца да се бяха справили много добре за възрастта си, трябваше, както във всяко състезание, да се наградят най-добрите. Комисия от учители оцени работите на третокласниците и излъчи победителите, като за всяка паралелка имаше първо, второ и трето място.
Първенците бяха: Ния Копчева (3а), Християна Йотова (3б), Микаела Христова (3в), Петър Кунчев (3г), Деница Иванова (3д) и Ирина Симеонова (3е). Второ място заеха: Захари Иванов (3а), Виктор Петров (3б), Силвена Йорданова (3в), Росен Димитров (3г), Петър Прокопиев (3д) и Кристофър Илиев (3е). На трето място се класираха: Виктория Иванова (3а), Дара-Мария Иванова (3б), Ивайло Божинов (3в), Деметра Димитрова (3г), Румяна Владимирова (3д), и Любов Мариянова (3е).
Заслуга за постиженията им имат и техните класни ръководители: Даниела Китева, Евелина Ницова, Мая Декова, Сашка Данговска, Пепа Николова и Надя Тодорова.
Победителите бяха наградени на 26.02.2014г. с грамоти, връчени им лично от Димитър Димитров – помощник – директор на училището.

 

Виктория Якимова и Глория Писина 10 з клас

Levski treti klas2
Третокласници мериха сили в състезание за Васил Левски

 

Back to top button