Третокласници издадоха своя първи вестник

След като миналата година Синтия, Ясмин и Захари от 3д клас дадоха обширно интервю на живо от студиото на радио „Плевен”, тази година целият клас се срещна с консултанта на редакционния екип на училищния вестник „В@з Буки Веди” Радинка Иванова – преподавател по български език и литература. Тя беше и техен консултант в часовете по предприемачество по темата „ Как се прави вестник“.

По тази тема, предвидена по програмите на „Джуниър Ачийвмънт”, научихме много: какво работи журналистът и кой журналист е репортер, как се прави журналистическо разследване и как се отразява събитие. Кои са важните въпроси, на които търси отговор всеки един журналист, когато пише своята статия. Разгледахме отделните страници на училищния вестник и заглавията, подзаглавията и неговите рубрики. Учениците задаваха много въпроси, защото се оказа, че не е лесно да напишеш и издадеш вестник, който да бъде интересен и да се чете от много хора. Имаме макет на своя вестник, но как да го запълним? 
Оказа се, че всеки ученик от класа има своя любима тема, която иска да сподели във вестника. Заеха се да пишат своите първи журналистически статии. Госпожа Вълова помагаше и се грижеше за предпечатната подготовка и снимките към материалите. Когато всичко беше готово, се оформиха четири екипа и всеки работеше по отделните страници на вестника – училищни новини, бизнес, спорт и забавна страница. Класът има толкова много участия в проекти, състезания и инициативи, че за част от подготвените материали нямаше място във вестника. Все още се работи по заглавието, но всички са много доволни от първите си журналистически опити.
Още веднъж се убеждаваме в практическата приложимост на знанията , които учениците овладяват по програмите на „Джуниър Ачийвмънт”. Освен че се запознават с целта и значението на вестниците за града, научават какви умения са нужни на репортера,
как училището може да им помогне да ги развият. Работата по програмите помага на третокласниците да видят връзката между изучаваното в училище и бъдещата им професия.

vestnik10

vestnik2

vestnik3

vestnik4

Back to top button