Третокласникът Захари Иванов с нови победи

 

През месец март се проведе финалната надпревара от веригата шахматни турнири “Млад гросмайстор“ 2013/2014 г. Проявата е част от мащабната програма „Надеждите на България“. Главен организатор е ШК „Веселин Топалов 2004“, Варна. Шахматен клуб „Плевен 21“ пък е партньор по проекта заедно с клубове от Шумен, Пловдив и Благоевград. Инициативата се провежда за втора поредна година и позволява на млади шахматисти до 16-годишна възраст да покажат своите умения.
Първият от общо пет турнира се проведе в началото на ноември месец 2013 г. От тогава насам всеки месец се провеждаше по една надпревара. Финалът се състоя на 22 и 23 март, а любезното си домакинство на престижното събитие предложи хотел „Балкан“. На 23 март също така станаха известни и крайните резултати от веригата турнири. Разбира се, името на нашето училище също беше прославено.
Може би ще си спомните кой е Захари Ивайлов Иванов? Момчето е от 3а клас с много шахматни победи, с които не спира искрено да ни радва. Третокласникът и този път не ни разочарова с представянето си. Той си спечели общо 52 точки, които го изпратиха на завидното второ място в крайното класиране. Освен медал и грамота третокласникът си спечели и право на участие във финалния национален турнир, който ще се проведе през месец май в гр. Трявна.

 

Захари с готовност се съгласи да ни разкаже малко по-подробно за веригата турнири. Той обясни, че от всяка от петте надпревари има по шест кръга. В зависимост от представянето си състезателите могат да спечелят по най-много 15 точки, които се натрупват към общия резултат. Захари сподели, че в последната си надпревара си е завоювал пълния брой точки.

 

Участниците във веригата турнири са разделени в четири възрастови групи. Нашето момче е в тази на шахматистите до 10 години. Тримата състезатели, които съберат най-много точки от изиграните пет надпревари, заемат челните три места в своята възрастова категория.
Аз лично останах наистина впечатлена от нашия малък шахматист, защото той се беше преборил с доста участници, за да си завоюва победата. Беше ми интересно как малчуганът се подготвя, за да получи такива забележителни резултати. Захари ми обясни, че ходи на тренировки по три пъти в седмицата. Той е член на СКШ „Плевен 21“, а негова наставничка е г-жа Христинка Илиева. Третокласникът разкри, че се занимава с шах от 6-годишен. Захванал се е с този спорт още в детската градина. „Директорката ни предложи да пробваме да играем шах и на мен ми хареса“- сподели Захари. От тогава той тренира с наистина голям интерес и отдаденост.
Поздравяваме нашия млад талант и искаме да изразим благодарността си, че продължава да ни носи нови победи. Пожелаваме му успех и не се надяваме да си дойде от състезанието в Трявна с още едно отличие!

Силвия Тачева – 10и клас

 

Back to top button