Третокласничка грабна трето място в национално състезание

За поредна година националното състезание за купа „Трети март“ събра близо 400 състезатели от 28 клуба по ориентиране от цяла България. Негови организатори бяха Българската федерация по спортно ориентиране и СКО „Север“-Плевен. Традиционната надпревара се проведе на началото на месец март в местност край село Гривица. С нея се постави началото на летните стартове по спортно ориентиране в страната.
В ежегодното състезание името на СОУ “Иван Вазов“ достойно защити Габриела Мариелова Максимова от 3 г клас. Нашето момиче се пребори с конкурентите от цялата страна в своята възрастова група- ж -10 и ни зарадва с престижното трето място.
Габриела сподели, че в началото на надпреварата е получила карта с маршрута, по който е трябвало да премине, и компас, с който да си помага при затруднение. Целта всъщност е не само да намериш правилния път, но и да достигнеш финала възможно най-бързо, което значително усложнява нещата. Момичето сподели, че тренировките й по ориентиране се провеждат в парк „Кайлъка“ и маршрутът на състезанието е бил непознат. Това обаче не й попречи да се представи повече от добре. Третокласничката си заслужи отличието, тъй като записа завидно време- 8.42 минути.

Сигурно мислите, че нашето момиче е тренирало много дълго, за да се подготви за надпреварата. Това, както в последствие разбрах, не е така. Сигурно ще останете много учудени, но Габриела ми сподели, че се занимава с ориентиране само от месец. И това ако не е истинско постижение- нашето момиче не само е от скоро в своя спорт, но и завоюва от раз отличие в състезание от национален мащаб!
Третокласничката обаче не пропусна да спомене името на своя треньор- г-н Милен Гургуров. Въпреки че не тренира от дълго, Габриела му е много благодарна за указанията и помощта, която е получавала от него.
Вероятно ви е любопитно как нашата третокласничка се е захванала с ориентиране? Това е станало съвсем случайно по препоръка на нейна приятелка, която вече се занимавала с този спорта. Габриела решила да се пробва и се оказало, че ориентирането й допада. От тогава тя се запалила по този спорт и не смята да се отказва. Момичето сподели, че следващото състезание се очаква да бъде около Великден.
Поздравяваме нашата малка състезателка за голямото й постижение и й казваме едно заслужено „Браво!“. Искрено се надяваме, че ще ни радва и занапред с още победи. Единственото, което ни остава сега, е да й пожелаем колекцията й от медали да не спира да расте!

Силвия Тачева – 10и клас

Back to top button