Толя Стоянова донесе награда от национален конкурс

Тази година се проведе седмото издание на националния конкурс за детска рисунка „Под дъгата на детството“- Сандански 2014. Инициативата е организирана от Националния дворец на децата, Община Сандански, III ОУ „Христо Ботев“- Сандански, с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката.
Конкурсът е набрал голяма известност и този път в него са взели участие ученици както от държавни, така и от частни училища, от цялата страна. Разбира се, и СОУ „Иван Вазов“ си имаше представител в творческата надпревара- Толя Мирославова Стоянова.

Нашето момиче е от 9 б клас и според правилата на конкурса е разпределено в трета възрастова група. Нейната творба се е състезавала срещу произведенията на деца от цялата страна и е успяла да донесе на деветокласничката престижното трето място. Освен това бяха получени в училището благодарствено писмо до Директора на СОУ „Иван Вазов“ и грамота за отлично представяне на всички участници от нашето училище – вазовци от 5, 7 и 9 клас.
Това обаче изобщо не е първото отличие на талантливата ни художничка. Толя сподели, че за нея е удоволствие да участва в подобни творчески инициативи, защото по този начин намира поле за изява на таланта си. Сред колекцията си тя има награди от конкурси като „Бъдеще без наркотици“ и „Защо обичам Плевен“.
Нашата млада артистка сподели, че обича да рисува през свободното си време. Това хоби ѝ позволява да изрази напълно себе си и настроението си в даден момент. Деветокласничката обикновено залага на темперни бои, за да придаде по-голяма експресивност на творбите си. Толя признва, че й е забавно да пресъздава известни и любими на всички анимационни герои под формата на графики.
Освен в свободното си време, деветокласничката е активна художничка и в часовете по изобразително изкуство. Тя показва и доста знания в тази област. Тази година момичето изучава история на изкуството, а също и стилове и направления в изкуството, живота и дейността на известни художници, а нейната преподавателка е г-жа Росица Симова. Толя сподели, че в пейзажния жанр изключително много я е впечатляват творбите на Клод Лорен, Уйлям Търнър, Левитан. Тя дори успява като истински познавач да отбележи основните характеристики на творчеството им и обяснява подробно за голямото влияние, което оказват върху развитието на пейзажа.
Анимационните герои не са единствената тема в творческия ѝ репертоар. Толя казва, че се прехласва и по пейзажите на архитектурни сгради от различни краища на света. В тази насока е вдъхновена от Пиер де Хох, Клод Моне и много други. Българската възрожденска архитектура пък я пленява с оригиналността си.
Както виждате, нашата деветокласничка притежава не само таланта, но и знанията на истински професионалист. Ето защо тя напълно заслужава похвалата ни. Разбира се, трябва да изкажем и благодарността си, че защити името на СОУ „Иван Вазов“, и то не за пръв път. Браво, Толя, продължавай все така!

Силвия Тачева, 10и клас

Back to top button