Теодора Бориславова с нови успехи и бъдещи предизвикателства

Не се съмнявам, че помните коя е Теодора Севдалинова Бориславова от 8 л клас и вероятно ще се сетите, че ви обещахме да пишем отново за нея. Разбира се, ще изпълним обещанието си с готовност, защото това е най-малкото, което може да направим за нашето момиче, което за пореден път ни зарадва с отличие в областта на народното пеене.
На 1 май се проведе първото издание на фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“, чийто домакин беше град Левски. Събитието има състезателен характер и е един опит да се съхрани и популяризира българското и в частност северняшкото фолклорно богатство.

Като за първа година мероприятието пожъна голям успех и събра петдесет и четирима участници, състезаващи се индивидуално или като част от певчески и танцови състави. Празничният ден започна в ранна утрин с възстановка на народните обичаи и традиции на Гергьовден, а след това дойде ред на същинската част- надпреварата.
Участниците- творчески колективи или индивидуални изпълнители, са били разделени в три възрастови групи: до 10 год., 10-18 год. и над 18 год. като Теодора беше във втората група. Професионално жури с председател доц. Георги Хинов (ръководител на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“) и помощници Борислава Симеонова (народна певица), Лилия Цолова (хореограф) и Веселин Личев (диригент), се беше присъединило към фестивала, за да даде компетентна оценка на всяко представяне. Всички участници бяха великолепни и създадоха приятно настроение с изявите си, затова определянето на първенец беше трудна задача.
Трудното обаче не е невъзможно и съдиите се спряха именно на нашата Теодора, която успя да надделее над многобройната конкуренция. Осмокласничката впечатли не само журито, но и цялата аудитория с прекрасния си глас, хармонично допълнен от звучността на две народни песни- „Рано Дафинка станала“ и „Блазе на буля Ганьовица“, и напълно заслужено си завоюва престижното първо място във фестивала, а на нас донесе поредния повод за гордост с почетното си отличие.
Нашето момиче развива невероятния си глас като пее с народния хор „Нашенчета“ към ЦРД под ръководството на г-жа Николина Спасова. Талантливата Теодора сподели, че се занимава с пеене от шестгодишна, но се е фокусирала върху народната музика едва миналата година, когато е била в 7 клас. Осмокласничката има много изяви на сцена- не само в състава на хора, но и самостоятелни. „Постоянно имам представления“- сподели с нескрито вълнение надарената ни съученичка и си личеше, че това искрено я радва.
Следващата й изява вероятно ще бъде участието й в междунаровния фестивал за хора с увреждания в Подулани, Полша. Теодора е получила покана да се присъедини към мероприятието, което ще се проведе между 13 и 16 юни тази година, и това е голяма чест, защото тя е единствената представителка не само на града ни, но и на цяла България.
Организаторите на фестивала- Фондация Подулани- Полша, са решили да заплатят престоя, но пътните разходи се поемат от самите участници и възлизат на 680 лв. Сумата е значителна и момичето се нуждаеше от финансова помощ иначе вероятно щеше да пропусне своята възможност да участва във фестивала. Ето защо нейният мениджър- г-н Робърт Абрашев, отправи апел към директора на СОУ „Иван Вазов“ да разреши събирането на средства в училището. Г-н Митев беше съгласен и учениците от 8 л и 8 м клас взеха нещата в свои ръце. Децата организираха благотворителна акция и благодарение на отзивчивостта на вазовци успяха да съберат сумата за пътуването.
Теодора изрази искрената си благодарност за финансовата подкрепа и за благородното дело като цяло и призна,че високо оценява всичко, направено за нея. Ние от своя страна се радваме, че успяхме да бъдем в помощ на нашата съученичка. Сега ни остава само да ѝ пожелаем успех на фестивала в Полша!

Силвия Тачева, 10и клас

Back to top button