Талантливи малки художници, отличени в конкурси за рисунка

Много са участията и наградите на нашите малки художници в национални конкурси за детско изобразително изкуство. Те споделят, че това е тяхно хоби, че е забавно да се рисува, че е интересно да се участва в изложби, че рисуването ги успокоява, че е много приятно да виждаш готова творба. В своите произведения използват оригинална техника, която смесва флумастри, бои и пастели. 
Децата от начален курс се включиха в националния конкурс за детска рисунка „Освобождение”. Всяко дете пресъздаде вълнуващи моменти от Руско-турската освободителна война 1877/78 година. Едни се вдъхновиха от подвига на българските опълченци, а други илюстрираха различни моменти от епичните боеве, героите в тях или пък изобразиха паметници на признателността. Този конкурс се провежда всяка година по повод националния празник на Република България – 3 март под егидата на Дирекция „Военноисторически музеи”, Община Плевен и със съдействието на МОМН. С умиление и радост присъстващите родители, учители и почитатели на детското изобразително изкуство аплодираха малките художници, участващи на националния конкурс, станали причина името на България, на Плевен и на СОУ „Иван Вазов”, в лицето на третокласничката Василена Дикова, да звучи от творческите трибуни. Тя има поощрителна награда с грамота за проявено художествено и оригинално пресъздаване идеята на конкурса. Василена е ученичка от 3г с класен ръководител Виолина Борисова и се изявява успешно в областта на изобразителното изкуство.
През изтеклия сезон малките художници от втори и трети клас показаха на плевенската публика и на своите приятели творческите си постижения и в други конкурси. През месец април бяха отличени рисунки на тема „Полицаи в действие“. Този конкурс е част от благотворителна кампания, организирана от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Изложбата с детски рисунки се организира с цел набиране на средства за подпомагане на децата на загинали полицаи. В него участваха ученици от 7 до 14 години. Много рисунки представиха малките художници от нашето училище във възрастова група до 10 години. Второкласникът Николай Йотов и третокласничката Сияна Максимова изобразиха по оригинален начин своето виждане за работата на полицаите. Техните творби ще участват на национално ниво и ще се отпечатват като благотворителни картички. Те ще бъдат разпространени за продажба, като събраната сума ще бъде предоставена на децата на загинали служители в системата на МВР. Класираните на първите места в двете възрастови групи получиха награди от Синдикалната федерация на служителите в МВР. На детските картини, които са поставени в ХГ „Илия Бешков”, видяхме нашите полицаи в действие. От рисунките ние разбираме, че те помагат на хората за безопасната разходка с превозни средства и пеша, участват в акции за залавяне на престъпници… Николай е ученик от 2д клас с класен ръководител Милена Вълова. Той е класиран на първо място. Получи поздравления от представителните лица. Наградата му бе голяма колкото неговия ръст, но с четки и бои не всеки може да твори.
Компетентното жури сред десетките творби селектира и допусна до преснимане върху картичка рисунката на Сияна, ученичка от 3б клас с класен ръководител Станка Ненчева. Третокласничката не за първи път участва с живописни творби, които са вдъхновени от реалния ни живот. Мотото „Полицай в действие” е спазено. Тя има поощрителна награда и грамота за оригиналност при художественото изобразяване. Похвално е, че на двамата малчугани творбите ще достигнат до повече зрители, като изложбата е пътуваща към малки и големи с благородна цел – да помогнем на наши връстници, загубили близките си. Един модерен начин от организаторите да спечелят талантите, защото техните отличени рисунки са заснети и отпечатани на благотворителни картички.
Поздравяваме за успеха талантливите вазовски ученици! На добър час, малки плевенски художници!

малки художници
малки художници

малки художници
Back to top button