Талантливи деца на България от нашето училище

Димитър Бербатов е идол на подрастващите и пример за човек, успял с талант и усилия да сбъдне детската си мечта. Това е възможност да се влияе на децата да насочват енергията си в градивна посока, което ще работи за тяхното бъдеще, както и да си изграждат правилни критерии за същността на успеха.

Воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България, футболната звезда Димитър Бербатов основа фондация “Димитър Бербатов”. Основната мисия на фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Идеята е да се стимулира не само работата върху таланта, но и неговата изява. Затова се предвижда отличаване не просто на талантливи, а на изявяващи се деца – тези, които, освен че усъвършенстват заложбите си, ги проявяват в състезания с други деца. Талант, работа, изяви, постижения, устойчиво развитие и спазване на правила – това поощрява проектът на фондацията. 
„Награди за успелите деца на България“ – 2011 е четвъртото издание, след успешния старт на проекта за 2008 г.
Щастливи сме, че в „Клуб 2011“ на талантливите деца на България попадат и ученици от СОУ “Иван Вазов“. Захари Маринов е в 3д клас. Още е малък, но много деца вече го познават. Той е последователен в своите интереси в областта на математиката и точно в тази категория е номиниран от своята учителка Милена Борисова.
Някои мислят, че математиката е наука, но тя не е. Математиката е чисто и просто Език. Езикът, с който се описват естествените закони в количество. Математиката е езикът на нашите мисли. Тя е дала на древните учени възможността да търсят връзки, да измерват разлики и да превеждат истината на хиляди езици, в безброй времена! Математиката ни учи да мислим логически. Затова не е изненадващо, че Захари се справя с лекота с учебното съдържание. Нещо повече – запалил се е по музиката и вече втора година свири на пиано. Интересът му е толкова голям и споделя, че часовете по пиано за него са удоволствие, разтоварване и забавление. Намира време и за трудните уроци по английски и може би вече не си спомня, но неговата учителка е запомнила, че при първата им среща той уверено споделя, че ще учи в Англия. С нетърпение очаква заниманията по туристическо ориентиране, където вече започва участия в състезания, защото с лекота се ориентира по карта и работи с компас. Многобройни са наградите, които е получил, а на 2.06. представи достойно училището ни на състезанието „Европейско КЕНГУРУ’. По същото време беше поканен на среща с Димитър Бербатов, който лично поздрави децата с думите: „Искам да ви поздравя, че с успехите си заслужихте своето място в КЛУБ 2011! Гордейте се със себе си, както аз се гордея с вас!“
Другият член на „Клуб 2011” е Виктория от 4б клас. Трябва добре да я познаваш, за да разбереш за възможностите й. Със своята скромност и добронамереност се отличава и печели приятелството на съучениците си. Те са свидетели на успехите й в клас и в математически състезания и искрено се радват за нея.
Интересът й към математиката датира от първото й участие във Великденското математическо състезание в края на първи клас. Искрата е запалена и в часовете по СИП математика разбира, че трудните задачи са предизвикателство за нея. Следват първи места, грамоти, награди… Най-големите й успехи са първите й места през 2010 и 2011 год. в състезанието „Европейско КЕНГУРУ’, където вече две поредни години се класира за националния кръг и достойно представя града ни, за което има грамоти за отлично представяне.
Посещава школата по математика в нашето училище с ръководител Красимира Върбинска и школата в МГ „Гео Милев”.
С каквото и да се захване, го прави както тя си може. Отлична танцьорка в школата по спортни танци, където ходи два пъти седмично. Сред най-добрите е в школата по английски език.
Последното й предизвикателство от тази година е школата по информатика в училище с ръководител Димитър Данаилов. А защо и бъдещите й успехи да не са и в друга област?
Успехите и на двамата таланти са постигнати с много труд и постоянство. Пожелаваме им следващата година да са в челната тройка на фондацията.

 

 

 

 

 

Back to top button