Световен ден на добротата отбелязаха четвъртокласниците

На 13 ноевмри се отбелязва Световния ден на добротата. Историята на този ден ни връща обратно в 1996 година. Тогава Японското малко движение за доброта организира конференция в Токио, на която са поканени и съмишленици от други държави. Идеята за Световно движение на добротата обаче кристализира на друго събрание – през 1997 година.

Тогава се формира организацията Световно движение на добротата и се създава Декларация на доброто, подписана от седем държави- Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ. Година по-късно датата 13 ноември бива официално избрана за Световен ден на добротата, а всяка година втората седмица на месец ноември е посветена на доброто. Емблема на честванията става отвореното сърце, което френският художник Орел създава специално за случая. Освен това други символи на доброто са маргаритките и герберите.

За да се отпразнува денят в различните държави се организират разнообразни мероприятия- раздават се Картички на доброто, оргазнизира се Голяма прегръдка, в САЩ пък е стартиран глобален флашмоб танц през 2013, който се е провел в над 60 града на 15 различни държави, в Канада има Концерт на добротата, а в Сингапур през 2009 година били подарени 45 000 жълти цветя. В много държави датата 13 ноември се е превърнала в официален празник и над 9 000 училища в света го отбелязват. В Бъллгария този ден все още не е придобил широка известност, но пък в нашето училище беше уважен подобаващо.

На 13 ноември в началото на четвъртия час учениците от 4д клас заедно с класната си ръководителка- г-жа Пепа Николова, навестиха своите приятели от 4е клас. Г-жа Николова ги посрещна и пред гостите прочете няколко факта за историята на празника, а след това нейните възпитаници раздадоха стикери, върху които беше написана мисъл на великия руски писател Лев Толстой- „За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш!“.

Учениците от 4е клас пък се отблагодари на своите съученици като им подариха стикери с изобразена красива усмивка. Тяхната класна ръководителка -г-жа Надя Тодорова беше написала на дъската част от стихотворение на българския поет Недялко Йорданов- „Защото макар да е жилаво злото, в човека все пак побеждава доброто“. Тези думи учениците от 4е клас рецитираха в един глас.

Всичко, което четвъртокласниците направиха, обаче избледня пред това, което се случи в края на срещата- децата започнаха спонтанно да се прегръщат.

Идеята да отбележат Световния ден на доброто беше наистина чудесна, стикерите, които си подариха, бяха очарователни, думите, които си размениха – значими, но малкият жест накрая беше истински вдъхновяващ. Гледайки децата така, обвили ръчички един около друг, притиснати в прегръдки, аз разбрах смисъла на доброто, дано го разберете и вие!

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button