СУ „Иван Вазов“ – дом на първия в страната ученически гвардейски оркестър

На 07.03.2018г. единадесет всеотдайни ученици от пети и шести клас се събраха в зала „Европа“, за да поставят началото на една кауза – създаването на първия в страната ученически гвардейски оркестър.

Сред гостите на събитието бяха господин Димитър Митев – директор на СУ „Иван Вазов“, подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата“, полковник Кънчо Иванов – заместник командир на Националната гвардейска част, Иво Антонов – дирeктор на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната, както и Ваня Дражева – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“.

В началото на срещата  подполковник Ради Радев отправи своите най-искрени пожелания към малките таланти и им разказа любопитни факти около учредяването на националното музикално формирование. Гвардейският оркестър е създаден през далечната 1879 година и е неизменна част от  българската държавност. „Преминал е през много перипетии, но малко или много, той е запазил своето достойнство и функции, които е изпълнявал преди почти 140 години“,  споделя подполковникът. Да бъдеш гвардеец, според господин  Радев, е чест, защото това допринася за естетическото и музикално възпитание на българските воини:  „В човешката еволюция има три важни неща – допълва още той – това са цифрите, буквите и нотите.  Именно с  помощта на нотите човек успява да се докосне до божественото“. Със своята упоритост, постоянство и воля малките възпитаници на СУ “Иван Вазов“ ще направят точно това – ще  въздействат, предавайки различни емоции с помощта на своя талант. Директорът на училището подчерта, че репетициите са започнали преди два месеца и младежкият оркестър ще продължава усилено своята работа, за да осъществи първата си публична изява за празника на град Плевен.

С учредяването на юношеския музикален колектив се продължава и една прекъсната вече традиция – всяко училище да има духов оркестър, който да изпълнява церемониални функции по време на националните празници. Припомняйки славни моменти от българската история, господин Иво Антонов изрази категоричната си позиция за това колко важно е да успеем да съхраним връзката си с миналото: „Ние сме българи и затова трябва да помним и тачим нашите традиции“. А създаването на ученически гвардейски оркестър е точно това –  своеобразно връщане към корените на родното.

В края на мероприятието госпожа Ваня Дражева сподели, че съществуващият вече гвардейски отряд на ОУ „Петър Берон“  ще има възможността за в бъдеще да се представя заедно с гвардейския оркестър на СУ „Иван Вазов“.

Пожелаваме успех на нашите малки музиканти и се надяваме и двете младежки формирования да се радват на своята съвместна работа. Защото да си гвардеец – това е повод за гордост!

Изготвил: Виктория Николаева Йорданова 12б

 

Back to top button