Сръчковците от подготвителната група – все така неуморни

Вторият срок отдавна започна, а и краят на учебната година вече се вижда. Времето за почивка, игри и ваканция без домашни наближава с всеки изминал ден. Малчуганите от подготвителна група „Гъбка червенушка“ при СОУ „Иван Вазов“- Плевен обаче са все така неуморни. Аз имах кратка среща с тях преди няколко дни и останах очарована, затова искам да споделя изживяването с вас.

Още когато влязох в уютната стая на най-малките възпитаници на училището усетих спокойна и приятелска атмосфера. Всеки се трудеше- кой с моливче, кой с флумастер, върху красива рисунка, изобразяваща кошница с великденски яйца. С това е свързана и най-новата задача за малчуганите – Великден. Но преди да стигнат до белите пухкави зайчета и пъстрите великденски яйца, тревичките и пеперудките, децата цяла година преминаваха от тема на тема. В началото те започнаха с есенни плодове и зеленчуци, които пречупени през детската призма се одухотворяваха и започваха да се усмихват дружелюбно като своите създатели. С идването на зимата малчуганите се заеха със сътворяването на коледни елхи, пейзажи с играещи в снега деца, и понеже сезонът е студен беше неизбежно създаването на топли ръкавички, пуловери и шапки.

Малчуганите обаче не се примиряваха само с рисуване на картини- като допълнение те изработиха и очарователни коледни кратички и то не какви да са, а триизмерни. Бялата зима обаче свърши и децата от подготвителната група трябваше да се потрудят върху нови тематики, които им допаднаха не по-малко от предходните. Този път върху листа малчуганите пресъздаваха предмети от бита- стомни, гърнета, вази, панички, а дори и китениците и чергите на баба. За Баба Марта децата създадоха пъстри мартеници, които бяха последвани от нежни валентинки, а за деня на мама освен картички бяха сглобили по едно карамфилче с вкусно бонбонче.

Както виждате нашите бъдещи първокласници не са си почивали през годината. Това, което ми направи впечатление, беше желанието им за творене. Те влагат много въображение, внимание и най-важното – любов във всяка чертичка, която правят върху листа, и скоро черно-белите шаблони, които децата получават в началото, оживяват с нови весели цветове. Заслугата за тази детска пламенност, която показват малките сръчковци, се дължи до голяма степен и на тяхната преподавателка- г-жа Татяна Янчева. Личи си от пръв поглед, че тя има правилен подход и харесва това, което прави, а това е важно, защото децата от своя страна усещат доброто отношение и стават по-продуктивни.

Докато малчуганите се трудиха досущ като малки пчелички, аз имах възможност да поговоря с преподавателката. Тя сподели, че следва държавните образователни изисквания и обучението на бъдещите първолаци се провежда по определен план. Г-жа Янчева обясни, че децата се занимават с писане и смятане- основните науки, но тя не оставя изобразителното изкуство на по-заден план. Според нея то е от не по-малко значение, тъй като спомага за развитието на фината моторика, която играе важна роля в краснописа, и творческото въображение.

Децата от подготвителната група имат специален кръжок- „Играем и творим“. Веднъж седмично при тях идва г-жа Даниела Иванова от Център за ученическо техническо и научно творчество- Плевен. Мотото на кръжока е „Вълшебната сила на моята фантазия“, а целта му е да надгражда уменията, които се придобиват в часовете по изобразително изкуство.

Двете преподавателки се стараят да показват на малчуганите всичките техники на работа, които са им известни- биговане, накъсване, навиване, вдлъбване и т.н. Материалите, които се използват по време на кръжока, са осигурени от ЦУТНТ. Те са основно природни- листа, клончета, иглички, пясък, миди и хартия. Кръжокът провокира фантазията и има за цел и да покаже красотата на природата. Г-жа Янчева пък лично се занимава с изрисуването на специални шаблони, които нейните възпитаници да оцветяват. За да се провокира творческото мислене, някои фигури не са довършени или пък фонът е празен. Така всяко дете индивидуално решава как да запълни празните пространства. Малчуганите също така придобиват знания за цялостния цветови подбор и перспективното разположение. Разбира се не всичко, което научават, е заложено в учебната програма- г-жа Янчева, която се занимава задълбочено с изкуство, се старае да предаде всичките си знания на своите възпитаници. Тя дава много съвети на малките творци и дори им показва не само традиционни, но и по-модерни техники на работа.

След раговора ми с г-жа Даниела Иванова аз разбрах, че г-жа Янчева се занимава също така и с поезия. Оказа се, че преподаватеката освен, че рисува пише и детски стихчета. Аз, разбира се, помолих преподавателката да погледна някои от творбите й, които се оказаха наистина хубави, и я убедих да ги публикуваме в нашия сайт, за да се порадвате и вие на творчеството й. Ето и част от великденските й стихчета:

 

Тъй празнично нагиздена
е цялата земя.
Великден иде, хора,
в градчета и селца.
В зелените поля цветя
великденски цъфтят,
а пък дечицата яйца
за празника тъкмят.
Със мама ще ги шарят днес,
ще пеят даже песен
и с трепет ще се поздравят:
– Хора, Христос Возкресе!

 

Събрала баба яйцата
преди да станат децата,
печката баба стъкмила
и там боите размила.
Първото яйце- червено,
ето и друго- зелено,
после са сини, лилави,
жълти, дори и кафяви.
В панер ги баба нарежда
и към децата поглежда:
-Ставайте, внучета мили,
че баба е наредила
със чудни шарки яйцата
да ви зарадвам сърцата.
Великден иде насреща,
ставайте, да го посрещнем!

Поздравяваме преподавателката за прекрасните рими. Нейните малчугани пък заслужават голяма похвала за цялото усърдие, с което са творили през учебната година. Браво на децата, очакваме и следващите им изяви!

Силвия Тачева – 10и клас

 

 

Back to top button