Спортувам с мама и татко, с кака и батко

Учениците от 4.Б клас започнаха последната учебна година, в която ще са заедно в този клас, решени да я превърнат в забавна, интересна, изпълнена с много емоции, а след нея да отанат много спомени.

Първата идея бе провокирана от забързания свят, в който живеем, изпълнен с много достъпни удоволствия, хранене на крак, застоял начин на живот. Поради тези предизвикателства, здравословният живот все повече се превръща в мит и нереалност. Децата признаха, че прекарват дълго пред телевизора, компютъра, телефона или таблета. Вдъхнови ги и мисълта на Шекспир, че „Здравето е по-скъпо от злато „. Изводът от всичко това бе прост-трябва да се спортува, независимо от графика, мързела и възможностите. Но да как да бъде по-интересно спортуването? С мама и татко, с кака и батко, с куп приятели.

Веднага отправиха покана към семействата си. Имаше притеснения дали ще се отзоват, дали ще искат да се включат в състезание. Заваляха предложения за участие на родители и близки. Всеки ден децата се вълнуваха и споделяха кой още ще се присъедини към спортната им идея. В спортния празник учениците от 4.Б клас намериха своята роля в предстоящото състезание „Спортувам с мама и татко, с кака и батко „. Голяма част се включиха в отборите по Футбол и „Народна топка и „, други избраха да бъдат публика, но сред тях имаше фотографи и съдии на срещите, а както един татко се пошегува: „едногодишната му дъщеричка да бъде мажоретка“. В уречения ден, 17 октомври, всички заеха местата си на терените и седалките за публика.

След сигнала на съдията момчетата се втурнаха в оспорвана футболна битка с бащите и батковците си. Имаше много емоции, напрежение, охлузени колене и лакти, изпуснати дузпи и неточни пасове. На почивката отборите се съветваха, избираха система за игра, градиха тактики.

През това време момичетата играеха на „Народна топка“ с майките и каките си. Хващаха топката, изпускаха я, стремяха се да бъдат точни и целеха противниковите играчи.

И двата отбора викаха радостно, когато имаха точни попадения. Публиката остана без глас, за да подкрепя своите фаворити. Фотографите не смогваха да отразяват събитията на двете игрища. Най-малките братчета и сестрички на учениците щастливо тичаха и се радваха край играчите и викаха „Победа!“ за своите батковци и каки.

Накрая, както във всяко състезание, победителите получиха купи и гордо позираха пред фотографите. Деца, родители и техният класен ръководител, госпожа Станка Ненчева, заедно спортуваха и се забавляваха. Добрият пример, който учениците видяха в правилното отношение на родителите им към спорта, ще остане за цял живот. Ето защо е много важно семейството да отделя време за спортуване. Надяваме се това състезание да е едно добро начало за едни и продължение за други.

От това състезание децата се научиха да общуват с връстниците си и с възрастните, да градят екип, да мислят стратегически, комбинативно и концентрирано, да проявяват така наречения спортен феърплей-честно и коректно отношение към противника и съотборника.  Израснаха емоционално, като се научиха да понасят загубата и да контролират емоциите си. Разбраха, че могат да прилагат и в ученето принципите на отдаденост и упорит труд, които научиха в спорта.

Състезанието се превърна в невероятен празник и истинско забавление за малки и големи. Всички си тръгнаха тонизирани, красиви и усмихнати, прогонили стреса и напрежението. Предложението да си направят още един спортен празник през пролетта, дойде спонтанно и получи всеобщо одобрение. А дотогава ще мислят какви игри ще включат.

Тагове
Back to top button
Close
Close