СОУ „Иван Вазов” представя джазирания български фолклор в Словакия

Ученици от СОУ „Иван Вазов” отпътуваха вчера за Словакия по проект, информират от училището.

Гостуването е  във връзка с първата мобилност от проекта „Пътуване между културите”, спечелен от клуб „Краезнание” с ръководител Нина Тотева. След проведен кастинг сред желаещите да пътуват са отличени четирима ученици – Кристина Милева от 10”и”, Габриела Димитрова – 9 „и”, Антонио Стоичков от 9 „з” и Галин Ангелов от 10 „м”. Те са доказали най-високо ниво на владеене на английски език – писмено и устно, получили са най-висок резултат в тест върху културно-историческото наследство на Плевенски регион, отново на английски.

От 12 до 17 декември те в екип с трима преподаватели ще представят страната и училището в Словакия. Българите ще отседнат в гр. Тренчин в приемни семейства. По време на гостуването им са предвидени срещи с учители, ученици, с ръководството  на местното училище и кмета на града. Те ще бъдат посетят местните исторически забележителности, сред които замъкът Тренчин и музея на фолклора, ще пътуват и до столицата Братислава. Ще получат по един урок по словашки език, плуване, спорт и физкултура.

Плевенчаните ще представят страната си чрез джазирния автентичен български фолклор,  коледна песен с танц „Кокъц, кокъц, Коледо”, песента „Дилмано, дилберо” и една весела словашка песен за изненада на домакините. Ръководителките – Нина Тотева, Йоана Дойнова и Ренета Стоянова, имат готовност да играят българска ръченица.

Екипът е подготвил и подаръци за приемните семейства, училището и  децата, като по-голямата част от даровете са изработени от плевенските ученици. Те се подготвят отдавна за пътуването, като обменят информация със словаците в чата на eTwinning. Коментират своите интереси, музикални вкусове, хобита. Гостите носят снимки на своите български семейства и очакват нови приятелства. Надяват се, че ще покажат какво са научили за страната и ще я представят добре.През пролетта на 2011 г. СОУ „Иван Вазов” ще бъде домакин на втората среща по проекта.

В клуб „Краезнание” участват 60 ученици от среден и горен курс от паралелки с профилирано изучаване на история и география, тримата учители ентусиасти Нина Тотева, Йоана Дойнова и Ренета Стоянова, както и Петко Дилов,  председател на дружество „Краезнание” – Плевен. Девизът на клуба е: ”Не забравяйте какви сме били и откъде сме тръгнали, за да стигнем там, където ни водят мечтите.”

Желанието на участниците е да се противопоставят на нихилизма към отечеството, да поддържат жива любовта към родния край, към родовите корени. В момента клубът работи по втория си международен проект „Пътуване между културите” по програма „Коменски”. Партньори по проекта са Словакия, Великобритания, Полша, Испания, Румъния, Нидерландия, а екипът – Нина Тотева, Ренета Стоянова, Йоана Дойнова, Димитър Димитров. Проектът стартира през септември 2010 и ще приключи по същото време през  2012 г., информират още от училището.

Източник: PlevenLIVE

Back to top button