СОУ “Иван Вазов” обра наградите в конкурс, посветен на поета

Безпрецедентно бе представянето на учениците от СОУ “Иван Вазов” в конкурса, посветен на 160-годишнината от рождението на патрона на училището, на тема “Да обичаш мястото, където си се родил”.

Най-голямото плевенско училище се пребори сред общо 11 за първата награда за кът, посветен на Иван Вазов, и обра всички индивидуални награди за стихотворение, посветено на родината. Това бяха двата раздела на обявения от сдружение “Артилерия – генерал Владимир Вазов” конкурс в юбилейната година. На второ място в конкурса за кът се нареди Спортно училище “Георги Бенковски”, а третото си поделиха СОУ “Стоян Заимов” и Професионалната гимназия по механо-електротехника.

Със специална награда бяха удостоени учениците от Професионалната гимназия по електроника и химически технологии за това, че при оформяне на къта в тяхното училище са използвани съвременна техника и модерна технология за онагледяване на темата. Отличените училище получиха грамоти и пропуск за новата постановка на Драматичния театър – “Стая 304”, посветена именно на отношенията между учениците. Наградите връчи председателят на журито, оценило кътовете – директорът на плевенския театър Илко Иларионов. Той сподели вълнението си от видяното и настоя, че докато младите хора правят подобни неща България има бъдеще.
С награда за активна професионална позиция бяха отличени две преподавателки – Наташа Басарова от Професионалната гимназия по механо-електротехника и Евелина Ницова от СОУ “Иван Вазов”.

11-годишният Иван Галинов от СОУ “Иван Вазов” спечели първата награда за стихотворение, посветено на родината, в конкуренция с други 100 автора. “И това ако не съвпадение: Иван от училище “Иван Вазов” печели конкурс, посветен на Иван Вазов, а награда му връчва Иванка”, с хумор коментира главният редактор на вестник “Посредник” и председател на журито за оценка на творбите Иванка Ватева. Като подчерта, че няма никакво пристрастие, стихотворението се е откроило много над останалите. Освен че е като излято, то е написано в много трудната форма акростих – първите букви на всеки стих оформят дума, в случая тя, естествено, е България. Заедно с грамотата за първо място Иван получи парична премия от 30 лева.

Вторият отличен – Любомир Бочев от VI А клас отново е от училище “Иван Вазов”. Неговата награда бе в размер на 20 лева.

Третото място зае третокласникът Цветан Маринов от същото училище, който освен грамотата си получи и плик с 10 лева. Резултатите от конкурса потвърждават, че в България по-добрите поети са мъже, коментира Иванка Ватева. Въпреки това, по нейна инициатива бяха връчени и три поощрителни награди -Йоана Добрева, Богдан Серафимов и Айлин Потурлиева получиха книга с поезия от Александър Блок, осигурени от издателя на “Посредник” – издателска къща “Фортуна прес” ООД.
Конкурсът, посветен на 160-годишнината от рождението на патриарха на българската литература беше поредната инициатива на сдружение “Артилерия”. Церемонията по награждаването се състоя в сряда в арт-клуба на Драматичния театър. Материалните награди са осигурени от плевенския бизнесмен Кирил Тодоров, обявиха от сдружението.

Източник: Посредник

Back to top button