СОУ „Иван Вазов” – домакин на състезанието „Знайко”

На 12 март в СОУ „Иван Вазов” се проведе Областният кръг на състезанието по информационни технологии „Знайко” за ученици от 1-4 клас.

То е организирано от Сдружение „Образование и технологии“ и Майкрософт – България в рамките на програмата „Партньори в познанието”. Участниците бяха от нашия град и от Бяла Слатина. Състезанието е присъствено – учениците работиха самостоятелно пред определения от организаторите квестор Наталия Иванчовска, учител по ИТ в училището ни. От „Иван Вазов” участваха двамата ученици от 3 клас, класирани за този кръг – Павлин Димитров и Илия Петров. Право на участие получиха и Цветан Кръстев, Силвия Ангелова и Катерина Ивайлова от 3а клас.
Времето за работа бе 2 астрономически часа, а задачите бяха доста разнородни. Учениците трябваше да създадат фантастичен герой в Paint, да му измислят име и да го опишат в MS Word. Получиха се различни герои – Четирирък, Драгън, Зос, Чък – марсианчета. Нужни бяха въображение, умения по ИТ и знания по български език. Имаше и творческа задача – създаване на кратка презентация върху една от посочените теми (1 март, 3 март, 8 март, 22 март) с MS Power Point. Илия направи чудесна картичка за Баба Марта със съчинено от него стихче. Нарисуваните щъркели изглеждаха като истински и предвещаваха идването на пролетта. Павлин пък подготви презентация, в която вмъкна снимки, музика, нарисувани от него знаме, сабя, цветя в чест на 3 март. Третокласниците, които се явиха на Областния кръг, се готвиха упорито, те бяха споделили и с учителката си какъв проект ще създават и тя им бе дала предварително указания.
В същия ден Наталия Иванчовска връчи и наградите на класираните във втори кръг. Всички участници получиха грамоти, книги, сертификати и химикалки с инициалите на Майкрософт. Гостите – ученици, родители, бяха приятно изненадани от посрещането, обстановката и спокойната атмосфера по време на състезанието. Всички разгледаха с интерес нашето училище.
С всяка изминала година учениците 1-4 клас проявяват все по-голям интерес към информационните технологии. Използването им в учебния процес изостава като темпо спрямо скоростта, с която се вдига нивото на уменията за работа с компютър у малките ученици. В рамките на програмата “Партньори в познанието” на Майкрософт екип разработва и създава и учебници по информационни технологии за учениците от начален курс с цел по-ефективното обучение на децата, провежда състезания и предлага работа по проекти, включващи информационните технологии. Гордост за нас е, че в такъв екип е и учителят по ИТ от нашето училище Димитър Данаилов.

Нека пожелаем успех на нашите участници, които са нетърпеливи да разберат дали ще са сред избраните да участват в последния етап.

 

Back to top button