Що е „Джуниър Ачийвмънт” и има ли тя почва у нас?

И нашето училище е вече част от голямото семейство на „Джуниър Ачийвмънт”.

Малчуганите и този път изпревариха нас, по-големите, и ни показаха, че бързат да научат много неща за живота, за това, как може да се изкарват пари, как да започнат някакъв бизнес и най-важното – да мислят творчески и предприемачески. Учениците от 2д и 4б с класни ръководители Милена Вълова и Евелина Ницова, които са и национални координатори на програмата, са първите, започнали работа по програмата, но сме сигурни, че няма да са последните. Ако не знаете нищо за Джуниър, искаме да ви кажем, че това е неправителствена организация, която от 1997 година развива успешно партньорство между училището и бизнеса и учи всички да са икономически грамотни, да са обществено образовани и ангажирани. Целта й е да вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива в бизнеса и икономическата наука, да подобряват непрекъснато качеството си на живот. А ако искате да знаете нещо за тази програма в нашето училище, то прочетете следващите редове.

Историята на едно ново приятелство

Много вълнение, суетня, топли прегръдки и дружески усмивки – гостенчетата от Центъра от семеен тип за деца, лишени от родителски грижи, пристигнаха. А домакините от 2д от вълнение забравиха какво да кажат, въпреки че достатъчно бяха репетирали преди това. Но се прегърнаха – това е лесно. В предварително украсената празнична стая гостенчетата поздравиха своите връстници със специално подготвена програма. Второкласниците пък им поднесоха куп изненади – енциклопедии за бибилиотеката им, закупени със спечелените от тях парички, лакомства, които бяха приготвили заедно с майките си. В знак на новото приятелство нашите ученици им направиха много свиден подарък – всяко дете беше донесло любимата си играчка, за да я подари, защото какво е животът без приятелство. Всички заедно разгледаха училището, запознаха се и с учениците от 5б, с директора, който им подари по една книжка, която разказва за нашето училище. Целта на тази среща беше малчуганите да се сприятелят и ние мислим, че се получи. Пожелаваме им нови и още по-вълнуващи преживявания!
Това бе първата инициатива на 2д по програмата. Те изработиха с много любов новогодишни картички и след като ги „продадоха” срещу доброволна сума на свои съученици, учители и родители, решиха със спечеленото да намерят нови приятели. Целта на тази среща беше малчуганите да се сприятелят и ние мислим, че се получи. Пожелаваме им нови и още по-вълнуващи преживявани заедно!
Предстоящо
– Среща с родители доброволци с интересни професии. Малчуганите трябва да разберат, че не бива да имат само изисквания, а трябва да се трудят и да изкарват пари, т. е. да се насочват към перспективни професии.

-Изработване и продажба на мартеници и отново благотворителност.

-Изненади за новите приятели от Центъра за деца, но второкласниците ги запазиха в тайна – нали са изненади.

Ралица Георгиева 8л
Памела Дилова 8л

Back to top button