Шестокласници почетоха паметта на Христо Ботев

Далечната 1876 година остава в паметта ни с героичните битки по време на Априлското въстание. Както знаете, тогава смъртта си са намерили много смели българи, сред които е бил и Христо Ботев-привечер на 1 юни смелият революионер бива пронизан от куршум. Датата, посветена на Ботев и всички, загинали в името на свободата на България, обаче е 2 юни. Всяка година на този паметен ден, който за пръв път е бил отбелязан през 1884 г., точно в дванадесет часа на обяд цялата страна е озвучена от сирени, с прекъснат вой, които оповестяват отдаването на почит.

Втори юни вече мина и нашите по-малки съученици също решиха да го почетат по подходящ начин. Ето защо момичетата от 6 б клас, заедно със своята класна ръководителка- г-жа Китка Съйнова, бяха подготвили специален рецитал, посветен изцяло на живота и творчеството на Христо Ботев.
Г-жа Съйнова приветства гостите и даде думата на своите възпитанички. Деница Емилова Иванова откри рецитала с биографията на българския революционер. На 6 януари 1848 година в Калофер се е родил Христо Ботьов Петков. За краткия си двадесет и осем годишен живот българинът е успял да се превърне в една от най-значимите личности в историята ни. Шестокласничката беше подготвила изключително интересен и подробен разказ за живота му и гостите я слушаха с голямо внимание.
След увлекателния животопис момичетата бяха избрали и няколко стихотворения на поета. Огняна Тонева Габровска рецитира „Майце си“, а Виолета Ивайлова Антонова- „Хайдути“. Камелия Петрова Григорова беше подготвила „Обесването на Васил Левски“, Ванина Генадиева Влахова представи „Патриот“, а Сияна Генадиева Максимова – „Хаджи Димитър“. Личеше си, че шестокласничките бяха положили старание, за да се подготвят. Те рецитираха изразително и успяха да задържат вниманието на публиката.
Като фон за биографичния разказ и рецитираните стихотворения, шестокласничките бяха подготвили две специални презентации. Те са дело на Алекса Владиславова Михайлова и Емила-Лилия Емилова Петрова. Момичетата се бяха справили отлично със своите задачи и презентациите им бяха подходящи за темата на мероприятието.
Публиката слушаше с нескрит интерес и вероятно успя да научи много нова информация, която, както каза г-жа Съйнова, ще бъде изключително полезна за часовете по литература в бъдеще.
Трябва да поздравим шестокласничките за тази чудесна инциатива, с която подобаващо изказаха своята почит към националния български герой.
Надяваме се, че за в бъдеще те ще продължават да ни радват с още нови прояви, които да са все така увлекателни!

Силвия Тачева, 10и клас

Back to top button