Шестокласници отбелязват Рождество Христово

Има една магия, на която са подвластни и малки, и големи. Магия, която пленява сърцата, изпълва душите и дава плодовете на доброто. Има една тайнственост, която изкоренява злото от градината на живота и обагря света в красивите цветове на добросърдечността. Тайнственост или просто… Коледа – най-дългоочакваният миг, който внася лъч топлина и предизвиква нежни трепети в душите.

Магията на Рождество Христово е  несъизмерима. Тя е навсякъде. Коледният дух присъстваше и в класната стая на шестокласниците от „б“ паралелка с класен ръководител госпожа Китка Съйнова. Тяхното празнично тържество по случай най-светлия християнски празник внесе шепа щастие в делничния ден и превърна 25 декември в една дата, символ на неугасващи надежди и сбъднати мечти. Малките възпитаници на СУ „Иван Вазов“ представиха интересни и заинтригуващи факти около честването на най-трепетно очаквания празник. Техен гост бе госпожа Мариана Пенчева, която остана очарована от любознателността и  положените усилия от страна на нашите шестокласници. Коледното тържество откриха Андреа Арсова и Ралица Ганева, които представиха детайли около празничните традации в различните краища на света. И ако в България Дядо Коледа идва с настъпването на зимния сезон, то в Австралия той е посрещан от 40-градусови температури, съчетани с веселби на плажната ивица. Коледната разходка продължи и в Индия, Мексико и Финландия, като нейна последна спирка бе Русия – въплъщението на многовековни славянски традиции и обичаи. След края на въображаемото коледно околосветско пътешествие шестокласниците взеха участие в празнична викторина. Достойното им представяне беше израз на тяхното трудолюбие и любознателност да научат как в различните места по света хората възприемат и честват Рождество Христово.

И макар всяко едно местенце от картата на света да има свои собствени традиции и повели, Коледата остава най-вълшебният празник в нашата родна България. 25 декември е денят, изтъкан от безброй обичаи, без които обликът на Рождество Христово едва ли би бил същият. Коледуването, за което разказаха Вили Петрова и Даниела Радославова, е един от тях. Павел Колев и Деница Ангелова пък разкриха подробности за тържествената трапеза, напомняйки ни, че коледната питка е задължителният компонент, стоящ в основата на  празничното меню. „Коледа е и денят на разнообразните сладкиши“ – отбелязаха с усмивки на лице шестокласниците на госпожа Китка Съйнова. Така домашно приготвените лакомства се превърнаха във вкусна награда за достойното представяне и безграничния ентусиазъм на джуджетата от VIб.

В края на тържествената програма децата представиха своите коледни послания към хората. „Знам, че за всеки един от нас този празник е изпълнен с най-много вълшебство. Затова моето коледно послание към всички хора по света е да бъдат по-смирени, по-добри…Когато някой падне, всички останали да го изправят. Искам хората да се обичат и да си помагат. Искам светът да се превърне в едно по-добро място за живот!”

Към това призова талантливият Мариан Ангелов. Призоваваме ви и ние – творете добри дела не само по Коледа, рисувайте с палитрата на доброто всеки ден. Обичайте се и нека духът на най-светлия християнски празник никога да не напуска сърцата ви! Весели празници!

Виктория Йорданова XIб

Back to top button