Шестокласникът Христо Минев с награда от национална олимпиада

Вазовци продължават да ни радват с академичните си успехи. Този път добра новина ни донесе Христо Христов Минев от 6 а клас. Той се е представил повече от блестящо на националната олимпиада по география и икономика.
На общинския кръг шестокласникът е трябвало да се пребори с 30 задачи със затворен и отворен отговор. Общият брой точки е бил 100, а Христо има 89. С такъв отличен резултат нашето момче заслужено премина към областния кръг на надпреварата. Той се е провел в последния ден на месец март и е събрал най-добрите ученици от цяла плевенска област. Както и в общинския, така и в областния кръг задачите са били 30 и в зависимост от материала, който засягат, са били на две равнища- първо(задължителна подготовка) и второ(профилирана и задължително-избираема подготовка). Този път обаче общият брой точки е 200. Официалният протокол за класирането е вече изготвен и според него Христо е със 174 точки. Това е най-добрият резултат не само в неговата, а във всички възрастови групи. За съжаление обаче нашето момче няма да има възможност да затвърди завидната си позиция и по-нататък в олимпиадата, защото според регламентът на надпреварата, според който в третия кръг участват само ученици от следните три възрастови групи: VІІ, VIII-X и XI-ХІІ клас.

Христо заслужава нашето признание и защото има най-много точки от всички участници в цялата страна и такъв забележителен резултат не се постига лесно. Шестокласникът обаче е скромен и дори отбеляза, че „нещата взеха изненадващ обрат“. Той самият не е очаквал да има такъв успех, въпреки че се подготвял изключително старателно- изчел е много неща, изрешил е всички тестове, които е открил. Момчето също така призна, че олимпиадата е включвала въпроси върху материал, който все още не бил изучавал в училище. „Затрудних се, но по пътя на логиката оградих един отговор, който в последствие се оказа верен“- обясни Христо.
Разбира се, трябва да отбележим приноса на още един човек в успеха на нашия начетен шестокласник. Г-жа Людмила Паргова преподава география и икономика на момчето и нейните заслуги за превъзходноте му резултати не бива да бъдат пренебрегвани. Учителката се изказа заслужено ласкаво за шестокласника и показа, че наистина се гордее с постижението му. „Догодина ще те готвим за националния кръг!“- закани се г-жа Паргова.
Поздравяваме Христо за този така значим успех и искрено се надяваме, че догодина ще бъде сред участниците на националния кръг на надпреварата!

Силвия Тачева, 10и клас

Back to top button