Шестокласничка е финалистка в национално състезание

И тази година млади привърженици на английския език имаха възможност да покажат своите способности и да затвърдят знанията си в поредното издание на националното състезание по речеви и комуникативни умения. Разбира се, ученици от СОУ „Иван Вазов“ също не пропуснаха шанса да се изявят.

В надпреварата се включиха младежи от прогимназиален курс и едно от момичетата дори успя да стигне до националния кръг на езиковото състезание. Това е Виктория Бориславова Енева от 6в клас и тя с удоволствие се съгласи да ни разкаже за преживените емоции.

Участниците били разделени в три групи в зависимост от възрастта си: 4-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас. Проверката на знанията им е била извършена в два модула. Първият е включвал предварително подготвена презентация на тема, вписваща се в мотото на състезанието. В общинския кръг темата избират учителите, а в областния и националния тя е изготвена от Министерството на образованието и науката. Състезателите разполагат с пет минути, в които да представят подготвената презентация пред компетентно жури.

Вторият модул обаче дава истинската представа за това колко задълбочени са знанията на учениците. За разлика от първия, той представлява свободен спонтанен разговор с членовете на журито и трае около 10 минути. Оценяването на кандидатите се извършва по точкова система. За да е още по-честно журирането, с всяка възрастова група се занимава различна комисия.

Общинските кръгове на надпреварата започнаха още през октомври месец и нямаха фиксирана дата- във всяко училище се провеждаха по различно време като крайният срок беше 18 октомври. В нашето училище темата („Animals in our life“- „Животните в нашия живот“) за състезателите избра госпожа Десислава Бинова. Тя също така се зае с оценяването на кандидатите. Преподавателката отся най-добрите кадри, които продължиха към областния кръг на надпреварата. Негов домакин беше прогимназия „Цветан Спасов“. В този кръг вазовци бяха най-много. Състезателите са говорили по темата “Four eyes see better than two” („Две глави мислят по-добре от една“). Този кръг успешно преминаха две момичета от нашето училище. Вече ви казахме, че едната е Виктория. Шестокласничката обаче ни разкри, че другата финалистка е била твърде притеснена и, за съжаление, решила да не се явява на националния кръг.

Финалът се проведе в Монтана на 15 и 16 ноември и в него Виктория се изправи срещу свои връстници от всяко кътче на България. Тя сподели, че била доста изнервена по време на представянето си. Неспокойството вероятно се е държало на факта, че журито е било съставено от англичани. Шестокласничката обаче явно се е представила забележително, защото изпитващият й се усмихнал- нещо, което направил само с още няколко кандидати.
Виктория не успя да завоюва призова позиция, но се нареди на 12 място в крайното класиране- един наистина завиден резултат. Тя събра 130 от общо 154 точки и получи сертификат за участие.

Нейното постижение придобива дори още по-голямо значение след като ученичката обясни, че не посещава допълнителни уроци и сама се е подготвяла за състезанието. Те разкри, че дори говори повече на английски език и чете много, което й помага да обогати лексиката си. Шестокласничката дори пише лично творчество и редовно моли преподавателката си по английски език- г-жа Бинова, да го проверява.
Тя сподели още, че това е първата надпревара по английски език, в която участва, и ние можем само да я насърчим да продължава все така и да й пожелаем още много успехи в бъдеще.

Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button