Шесто място на Националната олимпиада по география за Христо Минев

Седмокласникът Христо Минев бе отличен с шесто място на Националната олимпиада по география и икономика, проведена във гр. Враца от 1 до 3 май.
Въпреки трудността на изпитните задачи и голямата конкуренция, Христо Минев- ученик от 7a клас на СОУ „Иван Вазов“, успя с лека ръка да премине през общински, областен и национален етап от състезанието. С помощта на енциклопедичните си знания по география седмокласникът успя да спечели шесто място в националния кръг на надпреварата.

 

Сред най-ценните подаръци, които той донесе, са карта на България, грамота и три списания на популярната организация National Geographic. Неотлъчно до него бе неговият учител по география – г-жа Людмила Паргова.
Домакин на Националната олимпиада по география бе СОУ „ Христо Ботев“, гр. Враца. За участие в националното състезание в града пристигнаха 96 ученици от всичките 28 области в България. Те бяха разделени в три състезателни групи – 7 клас, 8 – 10 клас и 11 – 12 клас. Техните знания бяха оценявани от национална комисия. Председател на журито бе доц. д-р Александър Сарафов – преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
В състезателната група- 7 клас се включиха 29 ученика от различни градове в България. За тях олимпиадата протече на три етапа. Първите два етапа се проведоха в един ден- 02.05.15г. Началният етап включва тест от 40 въпроса от отворен и затворен тип. Вторият етап включва мултимедиен тест, състоящ се от 20 въпроса. В третия етап участват състезателите с най-голям брой точки, събрани от предишните два етапа. Той се проведе на 03.05.15г. В тази последна част от олимпиадата са допуснати 7 ученика от различни градове. Тя бе една от най-трудните за състезателите. Включваше устен изпит от две задачи пред жури и аудитория от над 100 човека. Оценяването на участниците се състоеше по време на самия изпит. След трудната задача се обявяват местата, които заемат учениците. Първо място зае ученичка от гр.Добрич, останалите призови позиции бяха за младежи от София-град, Бургас, Варна и Ямбол. Веднага след тях се нареди седмокласникът от нашето училище.
За доброто настроение на талантливите състезатели и гостите в концертната зала ученици от училището-домакин- СОУ „ Христо Ботев“- гр. Враца изпълниха етюд с урока по география, описан от Бранислав Нушич в книгата му „ Автобиография“.
Христо Минев сподели, че това не е първата олимпиада, в която е участвал и е постигал такъв голям успех. Заедно със състезанието по география, той се класира и на Националната олимпиада по биология и здравно образование, където постигна 33-то място сред участници от цяла България.
Пожелаваме на Христо още много успехи и най-вече успешно кандидатстване в изпитите след седми клас.

 

Ивана Митова- 11л клас

Back to top button