Шедьоврите на Теодора Стайкова красят стените на училището

Вече ви споделихме, че и тази година коридорите на СОУ„Иван Вазов“ оживяха, декорирани с красиви картини от традиционната коледна изложба. Ще ви припомним, че произведенията са сътворени в часовете по изобразително изкуство, а техните автори са наши съученици. Сред многобройните зимни пейзажи и фигурални композиции обаче с особено очарование се отличава една картина: на преден план ни гледат големите сини очи на малко момиче с чуплива тъмнокестенява коса, а на фона уютно светят прозорците на къщичка, сгушена в снега. Сякаш илюстрация към снежна приказка, тази рисунка ни пренася моментално във вълшебния свят на Коледата и ни изпълва със спокойствие.

Вероятно се чудите кой е сътворил този невероятен шедьовър? Това е Теодора Дончева Стайкова от 9 з клас. Картината й прави впечатление не само с приказното излъчване, но и специфичната техника на рисуване на деветокласничката. Теодора е възпитаничка на г-жа Клаудия Черакчиева, която не щадеше похвалите си, когато ни разказа за таланта на момичето. Преподавателката обясни, че художничката се справя отлично с пропорциите и структурата в картините си и героите й са безупречни от гледна точка на анатомия. Най-изумителното е, че Теодора е самоука- тя никога не е ходила на уроци по рисуване и сама е създала уникалния си стил. Преподавателката сподели, че много нейни колеги са обърнали внимание на картината на деветокласничката и не са повярвали, че тя е само нейно дело. Г-жа Черакчиева обикновено дооправя някои неточности в творенията на възпитаниците си, но в случая с Теодора тя не е докосвала рисунката изобщо. Единственото, с което може да помага на момичето, е да й дава съвети за светлосянка, перспектива и дълбочина.
Коледната картина на Теодора обаче не е единственото й произведение, което заслужава внимание. Всяко нейно творение намира място в училищните изложби. В края на миналата година например нашата млада художничка нарисува портрети на три фентъзи героя, а също така участва и в конкурса за рисунка, посветена на 3 март. Г-жа Черакчиева сподели, че била сигурна, че Теодора ще грабне някоя от наградите в творческата надпревара, но с разочарование установила, че журито явно не е било особено коректно в преценката си. Въпреки това Теодора вече подготвя картината си и за тазгодишното издание на конкурса, а ние се надяваме, че съдиите няма и този път да пренебрегнат изключителния й талант.
Аз, както и много други ученици и учители, бях поразена от възможностите на Теодора и нямах търпение да се срещна с нея. Момичето пленява не само с таланта си, но и с приветливото си излъчване и добрите си маниери. Деветокласничката сподели, че рисуването й е помогнало да се изгради като личност и като естет и чрез него тя изразява себе си. Тя особено харесва фентъзи герои и, разбира се, много обича да ги пресъздава в картините си, а аз мога да вметна, че резултаите от работата й с четката или молива, в зависимост от вида на рисунката, са винаги впечатляващи.
Теодора е ученичка в СОУ „Иван Вазов“ от миналата година и сподели, че не съжалява, че е дошла при нас. В предишното й училище артистичните й заложби били пренебрегнати и деветокласничката призна, че е изненадана, че при нас се обръща внимание на таланта й.
В нашето училище се поощряват надарените ученици, независимо от сферата, в която се изявяват, защото знаем, че в крайна сметка показаните способности са по-важни от всичко друго. Вярвам, че говоря от името на всички като казвам, че се гордея, че Теодора е сред нас. Тя притежава истински талант, ако не вярвате, просто разгледайте нейните картини и ви гарантирам, че ще й станете фенове!

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button