Седма мобилност – дестинация Турция

От 10 до 14 март 2014 година четирима учители от СОУ „Иван Вазов” ще посетят град Акчакоджа, Турция. Визитата е част от международния проект „Повече дървета? Да, моля!“ по програма „Коменски”.
Целта на мобилността е да се обмени педагогически опит, да се запознаят участниците с природата, традициите и културата на съответното място. Затова и темата на това посещение е запознаване с част от националната култура на отделните страни и най-вече за екологичното възпитание в европейския контекст, тъй като проектът, по който работим вече втора година, е с такава насоченост.
Групата, която ще посети южната ни съседка, включва Цецка Василева, учител по английски език и координатор на проекта, както и учители в началния етап: Виолина Борисова, Емилия Недкова и Цветомира Стойчева. По програма „Коменски” плевенското училище е в партньорство с още осем държави и една от тях е Турция.

В рамките на мобилността учителите ще имат възможност да посетят интересни туристически обекти – забележителности в черноморското градче, национален парк Гюлчук, красив залив на Черно море – Амасра, истанбулски дворец Топкъпъ, църквата „Света София“, Капалъчарши… Ще се направи и круиз с лодки по Босфора.
В училището ще се наблюдават уроци, ще се засадят дървета в училищния двор. Работната среща ще е насочена към рисуване на дървета с традиционната турска техника „Ебру“. Рисуването ще става върху водна повърхност. Ще има вечер на националните култури – всяка държава има за задача да представи скороговорки на роден език и на английски. Българският екип е подготвил такива. Турците умеят да релаксират с песни и танци при всяка една възможност и обещават да повдигнат настроението на европейските участници във визитата.
Делегацията ще бъде посрещната в училището тържествено с художественото изпълнение на училищния хор, фолклорната танцова група и театралния състав от децата към училището. Българските група ще остави в гр. Акчакоджа, Турция, спомен от България – сувенири, мартеници за децата, натурални продукти и частица от нашето училище – спортно облекло за координатора на проекта от турска страна, учител по английски език и помощник-директор – Керем Али Явуз.
Пожелаваме на вазовските учители ползотворна работа по проекта и хубави дни в Турция!

Back to top button