Сътворена традиционна красотата в бяло и червено

Сътворена традиционна красотата в бяло и червено

Последните дни на месец февруари станаха най-вълнуващи за възпитаници на  СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен. Ученици от 3б, 3г и 4б клас се включиха в инициатива на Регионален исторически музей – гр. Плевен. В експозиция „Традиционен бит и култура” беше разположена работилничка за изработване на мартеници.

Преди децата да започнат работа, Миглена Николаева, ръководител отдел „Етнография“ в музея, разказа на вазовските ученици за празника Баба Марта и българския народен обичай, изпълняван на този празник – закичване със символа на здравето, благополучието, щастието и дълголетието. Тя показа на третокласниците и четвъртокласниците от какви материали се изработват мартеничките в Плевенския регион. Музейните работници поканиха децата да се разположат на няколко маси, върху които те подредиха необходимите материали за изработването на българската мартеница – бели и червени конци, прежда, вълна, мъниста, златна паричка… Под ръководството и напътствията на музейните специалисти, учениците от 3б, 3г и 4б класове научиха повече за символиката на празника и имаха възможност да сътворят своята традиционна мартеница, която да закичат и  да подарят на Първи март на близки и приятели. Работилницата беше образователна за децата. Някои се научиха сега да плетат мартенички, а другите вече можеха. Те направиха интересни мартеници – класически и нестандартни.  Класните на учениците от трите класа, Ненчева, Лишкова и Ницова споделиха, че са се получили изключително красиви, атрактивни и уникални творения, изработени с много вкус и любов.

На извънучилищното занимание в РИМ, Плевен, присъстваха ученици от 8б клас на госпожа Мариана Пенчева. По-големите каки – Лорет, Магдалена и Виолета  взеха интервю от някои ученици. От  по-малките ученици разбраха, че преди да дойдат в музейната работилничка, голяма част от тях посещават или са участвали в кръжока към СУ „Иван Вазов“, където са  усвоявали нови  иновативни техники и щрихи. Научили се да работят бързо и точно, като използват и въображението си. По-големите каки разговаряха и с тяхната ръководителка – г-жа Даниела Иванова, която сподели, че децата са невероятни творци. Тя изясни, че в кръжока се предлага нещо ново и допълнително от това, което се учи по учебна програма. Час по час създаването на тези произведения остават едно незабравимо преживяване за децата, чрез което те са усетили вълнението и еуфорията от всеки празник. Третокласниците и четвъртокласниците показаха много развито въображение, относно плетенето на мартеници. В работилницата и в кръжока  са измайсторени над 100 мартеници и всички с различен стил на плетене.

Ето какво споделиха някои от малките творци:

Цвети – ”Най-много  обичам да плета мартенички, а на второ място да правя картички, защото ми е много забавно и отпускащо”.

Рая (3г клас, втора година в кръжока): ”Записах се в кръжока, защото много харесвам да режа, лепя и апликирам. Тук имаме пълна възможност да проявим въображение, да осъществим нови идеи. Много ми харесва това, че работим с много цветове“.

Марина (4а клас, 11 г.) „Измислих си мой начин за плетене на мартенички. Реших да усуча белия и червения конец един в друг, след което с приятелката ми Елена направихме плитка, завъртяхме я около конеца, завързахме и се получи мартеница. Приятно ми е да ги правя. В кръжока най-интересно ми бе изработката на мартеници- човечета.“

„Аз съм Павлин Миладинов ( 3г клас). Направих дърво-мартеничка, на което има бял и червен цвят конец. На клончетата на дървото има закачени направени цветчета от бял и червен конец. Тях ги направих, като започнах да си навивам конеца на пръста, завръзвам го по средата отново с конец и подстригвам. За измайсторяването на това дърво ми помогна и мама. Направих го за 2 дни. В кръжока най-обичам да рисувам и изрязвам.“

Максим, Здравко и Мартин, 4б: „При изработката на мартеници използвахме конци. Нямаме определен начин за плетене, защото ние харесваме всички видове плетки. Червеното конче означава-здраве, бялото-живот. Легендата за появата на мартеницата е, че Хан Аспарух е изпратил писмо на сестра си чрез гълъб, чиито крак бил наранен и за него бил вързан бял конец. От раната потекла кръв и така бяло и червено се слели.”

Децата споделиха пред по-големите каки как се чувстват и колко много знаят. Това пролича и в „Мартенската творческа работилница“ в РИМ, гр. Плевен, където цареше истинско оживление, защото техниката за изработване на мартеници бе усвоена от всички ученици. Малките ръчички сръчно увиваха бели и червени конци, нижеха мъниста, преплитаха бяла и червена прежда, творяха, а усмивките не слизаха от лицата им.

Много смях, глъч и веселие имаше на 1 март в ателие „Мартенски час“, който се превърна в истински празник за малките помощници на Баба Марта. По случай празника, учениците и техните  класни ръководители, взеха участие в майсторски час по изготвянето на по-интересни мартеници. И така един обичан и уважаван български празник оживя благодарение на учениците от 1в и 3в класове и техните класни ръководители г-жа Събкова и г-жа Коцева. Третокласниците бяха подготвили презентация, чрез която нагледно показаха и разказаха за традициите и обичаите, свързани с този любим на децата празник. Едно от най-интересното, което първокласниците видяха и чуха е една от легендите от къде произлиза мартеницата.

 Нека приветстваме и първокласниците от СУ „Иван Вазов“, които се включиха в инициативата: „Мартеници направете, приятелчета закичете и с послание ги подарете!“ С вълнение грамотните деца от 1а, 1б, 1е клас, под ръководството на класните ръководители: Личева, Стойчева, Дихонова отправиха своите послания в стихчета и песни  към учениците от 3а, 3б, 3е клас. Бяха направили „Баба Марта“ учи децата на 1 март, че освен да получават, трябва и да даряват. Всяко вазовче получи изключително красиви мартенски творения, изработени с много любов. Очаровани от поздрава на малките малчугани, третокласниците на свой ред закичиха с мартенички детските ръчички на първолаците с пожелание да са здрави, румени, засмени.

Малки и големи в СУ „Иван Вазов“ отпразнуваха един от най-почитаните обичаи, Баба Марта, с добро настроение, позитивни емоции и вълнуващи мигове.

 

Още новини