С шарени чорапи за Международния ден на хората със синдром на Даун

На 21 март светът отбелязва Международния ден на хората със синдром на Даун. По традиция в този ден всички, които подкрепят различните, обуват шарени чорапи. Каква е идеята? Децата с Даун често са наричани „ най-слънчевите“ деца на планетата, а какъв по-хубав начин от това да покажем слънчево настроение, като обуем шарени чорапи.

Сред най-ревностните последователи на тази идея е канадският премиер Джъстин Трюдо, който не пропуска да покаже шарените си чорапи.

А за пръв път този ден е отбелязан по време на шестия световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциация с цел превенция и помощ на хората със синдром на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 година ООН също официално подкрепя инициативата.

За нея ни разказа Здравко Кушев от трети б клас. Той призова своите ученици и класен ръководител да покажат, че също подкрепят тези хора.

Учителката подготви за своите ученици достъпни и кратки материали, които да ги запознаят с болестта, и хората, които са със синдром на Даун. Разбраха, че тези деца се нуждаят от специално внимание, много са емоциални и талантливи.

Александра Лакова подготви специален постер, а на 21 март учениците проведоха специален час по физическо възпитание и спорт,  посветен на децата с Даун. Всички се събуха и останаха по шарените си чорапи, за да покажат, че светът е шарен и различен и че трябва да го приемаме.

В края на учебния ден г-жа Ницова отново видя в очите на възпитаниците си добрата искра, която е запалена към добродетелността.

Back to top button