С коледари и сурвакари посрещнаха чуждестранни гости в СОУ „Иван Вазов“

Международна група от педагози и 10 ученици от Румъния посрещнаха днес в СОУ „Иван Вазов” – Плевен. Визитата е част от проекта „Повече дървета? Да, моля!”.

По време на работните сесии всяка държава презентира присъствието на дървото в коледните и новогодишни празници. Вазовските малки ученици по атрактивен начин представиха значението на дърветата на тези празници. Ученици в начален етап представиха пред гостите обичая коледуване Те бяха запленени от пъстрите български носии и характерните за обичая песни и наричания. Приятна изненада за тях бяха и малките сурвакари.

Сред гостите са и 10 ученици от румънския град Меджидия, които ще бъдат посрещнати в домовете на децата от 3 и 4 клас. Създаването на нови приятелства е сред най-важниите моменти от дейностите по проекта, обясни по-късно на пресконференция координаторът на проекта Йоланта Брзозовска от Чехия. А неговата основна цел е да приучи децата към опазване на околната среда и това свое отношение те да предадат в семейството и на приятелите си, обясни още Брозовска. Друга важна цел на проекта е това отношение към природата да бъде вплетено в уроците.

Проектът „Повече дървета? Да, моля!” ще завърши през месец май догодина с мюзикъл, подготвен от учениците. В него те ще пресъздадат чрез собствени стихове танци и музика наученото за дърветата и как те трябва да бъдат опазени, за да бъде опазена природата, стана ясно на пресконференцията днес.

Преди това ще има още една визита – през месец януари, когато домакин ще е Испания.

За нас е важно да създадем устойчивост на този проект, затова с нашите гости ще залесим алея в парк Кайлъка, за която нашето училище ще поеме грижата, обяви директорът на СОУ „Иван Вазов” – Димитър Митев.

В програмата на чуждестранните участици в проекта са включени посещение на Музея на виното и Панорамата, а също и екскурзия до Орешакq където ще разгледаj Националната изложба на художествени занаяти. Предвидени са също екскурзия до София и разходка в Стара планина.

Утре групата от преподаватели ще бъде приета от кмета проф. Димитър Стойков.

survakariposrestanepreskonferenciq2
Back to top button