Професиите в моето семейство разиграват малки джуниъри

В петък учениците от 2Д клас в СОУ „Иван Вазов” с класен ръководител Милена Вълова проведоха поредния си урок

 

по програмата „Джуниър Ачийвмънт” на тема „Професиите в нашето семейство”. 
Този път гост-доброволец беше Гергана Блажева, мениджър продажби в банковия сектор. Нейната задача беше да отговори на всички въпроси, възникнали по време на двете благотворителни инициативи на децата – производство на коледни картички и мартеници, когато те не само изработиха, но и мениджираха своята продукция. Тогава те се справиха много добре, но и осъзнаха нуждата от среща с професионалист, разказва Милена Вълова. И допълва, че доброволецът е обяснил на децата първо теоретично какво представлява професията на мениджъра и защо е нужна днес. “На всички стана ясно, че мениджъри има в болници, хотели, фабрики, заводи, но и в непроизводствения сектор. Много естествено децата сами стигнаха до извода, че и в училищата трябва да има мениджъри, че могат да се продават и пари. Всички те по време на обучението усвоиха и понятията влог, кредит, лихви. Знанията бяха проверени по интересен и забавен начин – трябваше да нарисуват представител на избрана от тях професия, да обяснят какви искат да станат, като пораснат, и защо”,научаваме още от Милена Вълова. Получените знания малките джуниъри затвърждават в ролева игра – разделени на пет отбора, те получават “задача” да изиграят на останалите професия си така, че те да познаят коя е. Тъй като са се справили отлично, всеки е получил награда, а на най-активните са раздадени грамоти. Всичко, което са разбрали, децата записаха в тетрадките си, но най-важното беше, че се забавляваха.
Глобалната тема, по която работят второкласниците през тази учебна година по указания на програмата, е „Нашето семейство”. Това предполага училище и родители да са заедно, семействата да бъдат партньори, да се включват в инициативите и да подпомагат децата си непринудено да научават повече за доход, спестяване, разумно харчене, недостиг, печалба, икономически стандарти.
Ще припомним, че учителката им проведе нарочна родителска среща, за да обясни целите на програмата „Джуниър Ачийвмънт”, да убеди родителите, че наученото повишава мотивацията на децата за труд – учебен и производствен, дава им самочувствие, че ги учи да работят в екип.
“Семействата вече подкрепят изцяло децата си и бяха техни помощници, когато изработваха мартеници, поощряваха ги да бъдат любезни и усмихнати мениджъри и търговски работници, за да пласират изработеното. А то е с хуманна цел – да изненадат отново своите приятели от Центъра за деца в неравностойно положение. Родителите с интересни професии предлагат своята помощ с желание и гостуват на децата”, разказва още г-жа Вълова.
Следващата среща, която малчуганите очакват с интерес, е с действащ пилот, за да опознаят още една професия. Доброволецът и класната им ръководителка са им подготвили много изненади и атрактивна среща с тази непозната за тях професия.

Източник: Посредник

Back to top button