Прочетете брой 46 на училищния вестник „В@з Буки Веди”

На фокус – Националният празник, живот и образование под карантина, светът под лупа

Денят на свободата е повод да се вгледаме дълбоко в себе си и да проверим паметта. За пореден път го направихме в навечерието на 3 март – изненадващо влязохме при по-малките ученици, а по-големите попитахме само славно ли е миналото ни и какво е обичта отвъд срама – отговарят откровено на стр. 2. Необичайните условия, в които живеем и учим напоследък, естествено промениха и темите, които ни вълнуват и по които разсъждаваме. Виртуалната класна стая стана пресечна точка на нашите вълнения, разговори, срещи. Как изглежда отвътре днес образованието, поставено под карантина, за типовете обучаеми и обучаващи и записки от разстояние, предлагаме да прочетете на стр. 3, както и да реагирате, ако мислите различно. Заобичахме ли златния си кафез, в който сме затворени, станаха ли по-ценни лайковете в социалните мрежи, лайк по лайк – щастие прави ли – разсъждаваме и питаме на стр. 3. Как да се предпазим от пристрастяване към единствените си занимания сега – компютърните игри, и журналистически експеримент за интернет детокс  – разкази от първо лице на стр. 6. Интересна среща с журналистката Полина Паунова за свободата на словото, за клишираното поведение и писане, за утрешния ден и избора на професия – стр. 7. В края на първия учебен срок отново написахме Шест +  на най-трудолюбивите – на стр. 5 проверете кои са те и се постарайте повече. А кой е поредният гост в рубриката „И нашите учители са били ученици, и то във „Вазов” – вижте на стр. 9. В броя ви предлагаме вълнуваща среща с бъдещите първокласници – малчуганите от подготвителната група, както и информация за предстоящите родителски срещи по повод приема в училището ни за учебната 2021/2022 година – стр. 8 и 12. Отбелязваме събитията в училищния живот – стр. 2 и 6, обърнете внимание и на рисунките на наши съученици, които пресъздават раждането на свободата. Посмейте се на 11 страница с шегите от виртуалната класна стая, направете справка със звездите какво ще ви донесе пролетта, но и помислете над езиковите грешки, които отново видяхме в Плевен. Ако обичате да провокирате въображението си, прочетете нашите предложения на стр. 10 и действайте! Не забравяйте след това да споделите резултата!

Следващият брой на вестника обичайно отделя място на зрелостниците. Затова им отправяме покана да станат автори и да споделят с всички своите мисли на раздяла. Напомняме ви, че може да разкажете за интересни учебни часове, преживявания, да покажете свои проекти по различни учебни предмети, да сигнализирате за всичко, което ви тревожи. Адресът е познат – el_vestnik@abv.bg!

Ако имате желание да притежавате брой 46, за да попълните колекцията си или да го прочетете в хартиен вариант, може да го намерите на централния вход на училището.

Редакционният екип на „В@з Буки Веди”

Back to top button