Приключения на учениците с IT „Знайко” – областен кръг

На 17 март 2012 година, от 9 до11 ч., ученици от цялата страна имаха шанс да участват в интересния проект IT ”Знайко”. Той е подкрепен от „Майкрософт” – България и сдружение „Образование и технологии”. Стартирането на състезанието започва през месец ноември и преминава през 4 кръга.

В СОУ „Иван Вазов” се проведе областният (трети) кръг на състезанието за ученици от 1-7 клас. В град Плевен участниците, които се включват в трети кръг,  се увеличават. На състезанието се явиха 20 ученици.
От нашето училище желаещи да участват са и най-малките първокласници – Георги Бисеров, ученик от 1а клас, и Хрисимира Ганчева, ученичка от 1б клас.
Пожелаха да участват в него и петима ученици от трети клас. Сред тях е Мирела, ученичка от 3д клас, която е класирана без такса за правоучастие на областния кръг, и ентусиазираните Бранимир, Венцислав и Виктория от 3г клас, както и Светлин от 3в клас. Те вече показват  по-особено влечение към компютъра и новите технологии.  Техен учител по информационни технологии е Мария Русева.
Най-много обичат да се явяват на състезание IT ”Знайко” учениците от четвърти клас, сред които има и наградени от предходните кръгове. От осемте ученици пет са с награди от „Майкрософт” – България и грамоти от предходните два дистанционни кръга. Техният ръководител е Наталия Иванчовска. Тя споделя, че въпреки сериозните  интердисциплинарни задачи по предметите математика, изобразително изкуство, човекът и природата, човекът и обществото, дадени на областния кръг, децата се представят достойно. Работят и по различни проекти, с различни теми, за да не се „конкурират помежду си” – Баба Марта, 8 март, Великден по света, първоаприлски шеги, Ден на водата, 3 март…
Нашето училище беше домакин на областния кръг и на него участваха ученици от 5 и 6 клас в IT „Знайко+”от ОУ „Йордан Йовков” и  от Прогимназия „Цветан Спасов”. Квестори бяха Наталия Иванчовска и Мария Русева, учители по ИТ в СОУ „Иван Вазов”. Учителите проявиха организационни умения за осигуряване на  спокойна атмосфера при протичане на областния кръг на  състезанието. Участниците  в него са доволни.
Крайната цел на състезанието е децата да покажат уменията си да боравят с основните компютърни програми в най-ранна възраст, сами да правят презентации и да усвояват целия спектър Мicrosoft Office – Word, MS Power Paint, Paint, Movie Maker. За знайковците това става леко и непринудено, даже и на самото състезание, а най-малките споделят, че рисуването с Paint е като забавна игра. Родители и учители, без да искат, стават участници във всички етапи на проекта и са наясно не само с вълненията, но и с достиженията на децата. Чрез IT „Знайко” развиването на комуникативните умения на учениците е целенасочено и в сътрудничество с учителите по ИТ.
Смятаме, че знайковците от нашия град ще се доказват, че са с усъвършенствани  комуникативни умения до такава степен, че могат сами да презентират, приемат и анализират информация, поставени са и наченките на любопитство за търсене на информация.
Успех на  всички участници в областния кръг! Желаем да има финалисти за националния кръг! Очакваме обнадеждаващи резултати!

Back to top button