Пресконференция за международния екопроект „Повече дървета? Да, моля!“ на училище „Иван Вазов“-Плевен

На 19 ноември от 12:45ч. в пресклуба на БТА Плевен се проведе пресконференция във връзка с проекта Коменски „Повече дървета? Да, моля!“. На нея директорът на СОУ „Иван Вазов“– Димитър Митев, заедно с координаторите на проекта – г-жа Цецка Василева от България и г-жа Йоланта Брозовска от Полша отговориха на няколко въпроси, свързани с проекта. Те споделиха, че целта на екопроекта е да се покаже на учениците, а и не само на тях, колко важна е екологията в световен мащаб, да се затвърди ролята й, да се ценят дърветата и тяхното място в нашия живот. Координаторите на проекта признаха, че идеята за опазване на околната среда вече е намерила своето място в учебния процес и че учителите успяват да я засегнат в работата си чрез различни дидактически методи. Г-н Митев добави, че се надява този проект да даде начало на едно обучение, което да остави значителна следа и да се предава от поколение на поколение. „Нашето намерение след края на проекта е той да продължи достатъчно дълго!“, каза директорът.

Присъстващите разкриха и няколко неща по продължението на проекта. Както се знае, той завършва през 2014 година, и се планира да бъде закрит със специален мюзикъл, който ще се представи в Чехия. Мюзикълът ще бъде на еколкогична тематика и ще е посветен специално и изцяло на проекта. Г-н Митев разкри, че работата по него вече е започнала и в нея ще се включат всичките училища, които работят по проекта, а г-жа Брозовска сподели, че за учениците това е може би най-интересната част от целия проект- те са страшно развълнувани от всичките приготовления и също така допринасят наистина много със свежите си идеи. Знае се, че държавите ще бъдат разделени на двойки и заедно ще представят приготвеното от тях представление. Г-н Митев обясни, че мюзикълът, въпреки че ще се представи в Чехия, ще бъде широко достъпен, защото ще се запише и разпространи в мрежата с надеждата, че идеите на целия проект ще достигнат до широк кръг от хора.
Директорът съобщи още и какви занимания са подготвени за чуждестранните гости и представи тези от тях, които присъстваха на пресконференцията. Сподели и някои впечатления и спомени от визитата си в Естония от по-ранен етап на проекта и благодари на колегите си от СОУ “Иван Вазов“ – Диана Йончева, Маргарита Стефанова, Цецка Василева и Росица Бъчева, за участието им. Трябва да отбележим заслугата и на г-жа Десислава Бинова, учител по английски език в училището, която се оказа, че се справя доста добре и с полския език- без нея трудностите на езиковата бариера нямаше да са така лесно преодолими.

 

 

 {avsplayer videoid=143}

 

Силвия Тачева – 10 и клас

Back to top button