Предприемачите от IV „д” строят и управляват град заедно с кмета на Плевен

За девета поредна година Джуниър Ачийвмънт България е домакин на Световната седмица по предприемачество за България.

През 2016 г. тя се проведе в периода 14-20 ноември с редица събития. Училища и образователни институции в страната се включиха с открити уроци, иновационни лагери и други предприемачески дейности. Като консултанти участваха представители на бизнеса, администрацията,  местните власти и други професионалисти, част от доброволческата програма на JA Bulgaria.

 Целта на световната инициатива, в която през миналата година се включиха над 160 държави и близо 25 милиона души от цял свят, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение. В рамките на тази седмица милиони млади хора по света взеха участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие.

Точно това направиха малчуганите от 4 „д”  клас с ръководител  Милена Борисова в СУ „Иван Вазов”.Те поканиха кмета на града ни-Георг Спартански, както и директора на училището Димитър Митев, за да им покажат града, който са построили.А това начинание никак не е лесно, въпреки това младите предприемачи се бяха справили страхотно.В града им имаше бизнес зона, селскостопанска, промишлена, многофункционална зона, жилищни квартали, сграда на Общината, търговска част и парк.Всеки ученик конструира своя сграда и я постави в определената зона. Но самите те установиха, че им липсва нещо. Всички започнаха да дават предложения каква сграда трябва да се добави, за да може градът да функционира по- добре.Предложенията не закъсняха- полиция, болница, голям стадион предложиха малките предприемачи.Когато новият детски град беше готов се запитаха какво е необходимо , за да се превърне в истински град.За къде е един град без кмет, закони и жители?

Г-н Спартански успя да отговори на всичките им въпроси много изчерпателно, но най-голямо впечатление им направи сравнението, че градът ни е като едно голяма семейство.Той също има определен бюджет, който трябва да се разпредели.Но ако имаме нужда и от печка, хладилник, нов телевизор, пералня или дрехи е невъзможно да се снабдим с всичко наведнъж? Затова трябва да изберат най-важното за момента, но винаги има недоволни, заради различието в мненията.Най-трудната част е да се създаде баланс, защото в голямото ни семейство имаме членове на много различни възрасти, полове,етнически групи и мнения.Но както сподели Г-н Спартански, трябва да сме обединени, както са били и хан Кубрат и синовете му.

Децата споделиха още и видимите за тях проблеми в града, а кметът им даваше обнадеждаващи отговори, за много промени и как малко по малко, трябва да градим и да пазим родния си град.Най-интересното за тях бе въпросът „Какво първо бихте направили, ако станете кмет за един ден?”…и ето тук успяха да развихрят въображението си.Последваха много интересни отговори, като някои от тях бяха: построяване на спортна площадка, поставяне на повече пътни знаци и пешеходни пътеки,изграждане на ледена пързалка, грижи за бездомните животни и какво ли още не. Малчуганите бяха подготвили и подаръци, които поднесоха на кмета с много въодушевление,  а те определено стоплиха сърцето на Г-н Спартански. Виктор написа „Рецепта за успех”, която поднесе на градоначалника и му пожела, когато е затруднен да я прочете и да продължи напред. Очевидно това много впечатли кмета, защото той покани Виктор в първия работен ден от следващата седмица да посети кметството, където сам да прочете на неговите съветници своето послание.

Децата изпратиха госта ни с много усмивки и с нетърпение очакват следващата им среща, която няма да е далече.

Анджела Тодорова VIII клас

 

Back to top button