Предколедни вълнения за третокласници в СУ „Иван Вазов“

Празничното настроение през месец декември нахлу в училище СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен! С направените коледни поздравителни картички, с изработените сурвачки, с коледната украса в класните стаи се създаде повече уют, красота и вълшебство. Всичко започна в началото на месец декември.

 Възможност за приятно творческо сътрудничество събра в Центъра за работа с деца учители и ученици от трети клас и Подготвителна група. Имаше Коледна творческа работилница под ръководството на госпожа Даниела Иванова към ЦУТНТ. Тя отдавна е приятел на сръчковците от училището и много от учениците я познаха. Идеята на третокласниците, които са част от клуб„Млади възрожденци“, комитет Левски, бе да отправят своите коледни послания,изписани върху картички, които да изработят сами с компетентното мнение на един творец.  Госпожа Иванова разкри магията как учениците  бързо да си направят елементи – елхички, камбанки, шейни…, как да ги подредят, показа им различни модели, които да  им подскажат идеи за изработка. Кой, обаче, може да затвори детското въображение в готов модел? Всеки ученик имаше собствени творчески замисли, които се реализираха успешно. Те използваха красивите хартиени листове, ножички, лепило и всичко лъскаво и подходящо. Децата избираха материалите и темите, композираха образи и коледни елементи, а ръководителят ги наставляваше. Кой как бе творил в друга обстановка, извън училище? Директорката на ЦРД и гости от РУО провериха творческата работа на вазовските групи от трети клас и похвалиха изявата на техния талант. Някои от третокласниците се отправиха към нови творчески предколедни търсения.

Същата емоция се случи и с учениците от III “г“ клас, които посетиха друг културен институт – РИМ, гр. Плевен. Преди започване на работа, всички участници се запознаха с традициите, свързани с коледните празници, със символиката на материалите, които се използват за направата на традиционна сурвачка. Разбира се родителите им бяха подготвили необходимите материали за традиционната българска сурвачка- дрянова или или друга пръчка, нанизани пуканки, сушени плодове,чушки, вълна, цветни конци. В началото на Новата 2019 година тя ще заблести в ръката им. За край на нестандартния учебен час учениците изказаха наричанията при сурвакане и бяха поздравени от специалистите към отдел „Традиционен бит и култура“ в РИМ. Като истински патриоти  подрастващите от III „г“ посетиха и раздел “Археология“ и учениците чуха всичко за миналото, което е свързано с нашия роден град.

Децата от III “г“участваха и в предколедно състезание в още един културен институт – РБ „Христо Смирненски“. В Детския отдел се проведе „Коледна чуднотека“. Класът беше разделен на три групи. Всяка група си избра говорител. Отборите си имаха имена– Бъдни вечер, Коледа, Нова година. Всяка група, начело с капитана трябваше да попълни въпросник, свързан с обичаите на тези празници и трябваше да се представи пред останалите отбори. Един от критериите беше правопис. Имаше и три кръстословици, при които  третокласниците също показаха знания. Гледаха и четоха презентацията „Как се празнува Коледа у нас и по света?“ Любимата библиотекарка от Детски отдел Севдалина Цолеевска прочете на децата приказката на Клемент Мур„Нощта преди Коледа“ И накрая всеки получи коледно пожелание, което трябваше да се прочете.

В най-вълшебното време на годината всеки третокласник се включи в поредица мероприятия. През декември  се проведоха редица инициативи, посветени на празника. Всяко събитие бе насочено към съхранението на историята и традициите, делата на предците и будния пример на старите поколения. Пред родителите учениците от III „а“ и III „б“ показаха артистичните си заложби и представиха обичаите Бъдни вечер, Коледа и Сурваки. Третокласниците от двата класа играха, пяха, свириха, танцуваха, коледуваха, сурвакаха. Имаше различни наричания за здраве и берекет. Децата нямаха търпение да представят старателно готвения репертоар от коледни песни с указанията на господин Антонов, учител по музика. Учениците получиха и любезно съдействие от госпожата по хореография – госпожа Надя Тодорова, както за облеклото, така и за хорото. Учениците създадоха весело предколедно настроение на своите родители. След тържеството малчуганите опитаха от приготвените баници и питки, кравайчета и сладки. Много се зарадваха на коледните късмети. Учениците от III „а“ клас трябваше да се справят успешно, за да докажат знания и на образователното шоу по всички учебни предмети. То бе представено на презентация. Чуждоезикови стихчета и песни се изказаха в класната стая. С тях те поздравиха своята учителка по английски език, госпожа Русанова. Деца,учители, родители с ентусиазъм се включиха в подготовката и изпълнението на откритите уроци, а Дядо Коледа донесе подаръци и вкусни лакомства в III „б“ клас. Учениците се повеселиха и извън училище.Направиха си супер купон със състезателни, динамични, разнообразни игри и с детска дискотека.

А най-голямата сурвачка в училището, около 3 метра, изработиха учениците от III „в“ клас. Голямата дряновица, която тази година беше направена, е от възпитаниците на госпожа Коцева. Тя успя да ги организира. Съдейства им, за да се получи формата на сурвакница във вид на буква Ф. Огромната дрянова пръчка бе украсена в традиционна премяна от учениците. Те я нагиздиха с пъстроцветна вълна, конци,пуканки, кравайчета, сушени плодове. За дълголетие и здраве в украсата бе вплетена зеленина. С нея се снимаха не само учениците от класа, а и техните съученици от другите трети класове. Както повелява българската традиция, имаше и сурвакари, които пожелаха: „Живо, здраво до година, до година, до амина!”

Предколедни вълнения цареше и сред учениците от III „д“ клас. Те направиха по-малки сурвачки, но повече на брой и коя от коя по-пъстра. Върху изработените картички написаха лични послания нещо специално и красиво, нещо, което ще трогне и развълнува или просто да е забавно за техните близки или съученици. С коледни песни и танци, с читателски умения, с викторина, с ръчно приготвени:погача, баница, кравайчета, те посрещнаха Дядо Коледа. Поздравиха онлайн своята бивша учителка, госпожа Дочева и своите родители. На този ден те организираха голяма кулинарна коледна изложба, подготвена от родителите, а учениците я дегустираха. Всеки си вземаше от вкусната коледна почерпка.

В деня на срещата между III „е“ клас и децата от Подготвителна група, добро настроение и радостно вълнение бяха изпълнили празнично подредената класна стая, като зала. Коледната приказка и песните бяха поднесени от малки и големи по най-артистичния начин. Гостенчетата запяха заедно с третокласниците и им представиха част от своето коледно тържество. Гледаха презентацията, посветена на Бъдни вечер и Коледа. Учениците от III „е“ клас отправиха за пореден път покана към малчуганите от ПГ. Нека тази среща да не е последна, а да се превърне в традиция между най-малките деца в училището и по-големите. Не случайно по почина на каките и батковците, те често посещават културните институти, извън училище и творят ли творят, както тях.

Ученици от всички трети класове,като истински „млади възрожденци“, се включиха и в благотворителната кауза, споделена от дванадесетокласниците на училището.

Повече снимки от всички проведени мероприятия ще откриете в галерията на сайта на СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен. Весела Коледа и честита Нова 2019 година!

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close