Пред вазовските родолюбци историята на Плевен оживява

През месец октомври, 2018 г. членове от трети, пети и седми клас на клуб „Млади възрожденци“, СУ „Иван Вазов, участваха в нетрадиционен урок по история, който разкри пред учениците стария Плевен. От него те се запознаха със знатните плевенски родове и красивите стари сгради, които и днес съществуват като страж до съвременните и модерни сгради. За това пътешествие, вдъхновено с патриотичен дух заслуга има фондация „Съвременна плевенска медия“ по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот”.

Кой накара вазовчетата да научат повече за родния си град Плевен, по чиито улици минават всеки ден? За емоционалните туристически турове в този ден съдействаха  хората от екипа на проекта – госпожа Иванка Ватева, госпожа Малинка Маринова, директор на ПГ по туризъм, господин Злати Ватев и ученици от Гимназията по туризъм. Целта бе изпълнена. По атрактивен начин екскурзоводите поведоха малките туристи по маршрутите и възродиха паметта на известните плевенски фамилии и красивите с орнаменти сгради.

Децата преминаха по два от маршрутите – „Дарители“ и „Търговци“, които включваха знакови места, свързани с историята на града – Регионален исторически музей, читалище „Съгласие“, Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, Художествена галерия „Колекция Светлин Русев“, Военен клуб и Община Плевен. Едната от вазовските групи при обиколка на маршрута се срещна с градоначалника, г-н Спартански. Родолюбивото събитие бе запечатано със снимка. Ученици от Гимназията по туризъм представиха на „младите възрожденци“ и техните съученици интересни факти за посетените обекти и изнесоха беседа за членове на видните плевенски фамилии, които са живели, работили и оставили следа за бъдните поколения. При виртуалната разходка из града се направиха снимки на сградите и заинтригуващи елементи от тях, за които екскурзоводите разказаха. Сякаш те оживяха с плевенски личности, които са ги изградили. Всяка от групите се движеше с отличителен екип и знаме. Навсякъде в града, където спираха учениците, за да се запознаят с някои емблематични здания, плевенчаните на улицата любопитстваха. Те също се заслушваха в разказите на сладкодумните ни гидове.

Ръководителите на проекта подариха на учениците малки луксозни книжки в памет на знатните плевенски родове и впечатляващите стари сгради във виенски стил, от които не само децата да обогатят знанията си, но и техните близки. Те вече чуха имена на търговците, на дарителите, които са оставили наследство на нашия град да процъфти в културно и икономическо отношение.

Имаше третокласници – ентусиасти, които решиха да направят презентация от видяното при туристическия тур с цел да припомнят на своите съученици за оставеното наследство от нашите предци. Нека благодарим на учениците от 3в клас с класен ръководител Лидия Коцева. Презентацията ще бъде видяна от всички третокласници, които не успяха да се докоснат до спомените от миналото на нашия град.

Заредени със самочувствието, че са потомци на славни българи от Плевен, част от „младите възрожденци“ към най-голямото училище в областта, под ръководството на учителя по история Илка Славова, се отправиха в Регионалната библиотека. Там се проведе игра – викторина с награди за най-активните участници в туровете от целия град. На заключителния етап от проекта присъстваха и потомци на видни плевенски  фамилии. По-големи ученици от СУ “Иван Вазов“спечелиха на заключителния етап предметни награди от викторината. Нека поздравим Мартин Петров, Георги Клатуров, 7д клас и Гергана Стефанова, 7е клас.

Инициативата на фондация „Съвременна плевенска медия“ докосна сърцата на учениците от СУ „Иван Вазов“ с родолюбивата си идея историята на Плевен да оживее. Благодарим на всички организатори и на вазовските участници – малки и големи за проведения емоционален, патриотичен и нестандартен урок извън класната стая.

 

Back to top button