Празник на знанието, духовността и приятелството

В навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители, учениците от четвъртите класове на СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен представиха по интерактивен начин час, посветен на будителите под надслов „Слава на будителите!“. Голяма част от четвъртокласниците са членове на клуб „Млади възрожденци“ към училището.

С приятелите си, сред второкласниците, и с родители на учениците се припомниха събития, свързани с исторически личности, допринесли за пробуждането на българите. Участниците трябваше да разкажат за бележити личности, свързани с историята на България. Изпяха се патриотични песни. Направиха се постери и книжки за будителите.

В класните стаи на четвърти клас гостуваха ученици от IIа, IIб, IIв, IIe кл., както и много родители и близки на учениците. В тях съвместно се отпразнува Ден на будителите. Звучаха масово думите: „Да се знае, да се помни, че България е жива!“ Видяха се много мултимедийни презентации за будителите. Едновременно с това учителят по музика, господин Антонов, разучи възрожденски песни, които се изпяха с много голям плам. Ето какво се случи в класните стаи на младите вазовски възрожденци от четвърти клас.

Празникът в 4б клас тази година бе отбелязан по нетрадиционен начин – с интересно състезание „Слава вам, будители народни!“, посветено на почитта и уважението към будните българи, водили народа ни през вековете. Участиците в състезанието възприеха сериозно и отговорно предизвикателството и в продължение на няколко седмици положиха много труд за стабилна подготовка и добро представяне! Имаше три отбора – „Народни будители“; „Светли имена“; „Възраждане“. Отличаваха се със значки-емблеми. Компетентно жури следеше за правилността, точността и пълнотата на отговорите. Всички участници впечатлиха и очароваха публиката с бързите и верни отговори на поставените въпроси и предизвикваха бурните ѝ аплодисменти и възторжени възгласи. Накрая безпристрастното жури, издигнато от близките на учениците, реши единодушно: „И трите отбора са победители!“ Под ръководството на госпожа Ненчева се направи изложба от стари книги, издирени от учениците. Имаше подготвени презентации и постери за народни будители. Родителите и тяхната учителка  изненадаха децата си – медальони с изображението на Васил Левски, патриотична луксозна тетрадка, която ще им влезе в употреба и нека образите върху тях на Вазов, Левски, Ботев да ги вдъхновяват всеки ден и час да бъдат успешни ученици.

Празникът, посветен на будителите в 4а и 4г клас протече като съвместно мероприятие с учениците от 2а, 2б и 2е клас. От Рибния буквар на Д-р Петър Берон класните ръководители Стефанова и Лишкова бяха открили мъдри мисли, басни, стихове, на които са се учили децата преди много години.  Най-интригуващата роля беше – да бъдеш учител в малкия спектакъл.  Учителите бяха избрани сред децата и те се справиха чудесно. Младите възрожденци представиха фрагменти  от обучението по време на Възраждането и в съвременното училище. Имаше двама учители – един, който изпълняваше роля във Възрожденското училище и учителка – в съвременното училище, която с помощта на презентация изпита учениците. Звуча акростих, от който четвъртокласниците изписаха „Народни будители“.  изпяха любимите си възрожденски песни „Вятър ечи, Балкан стене“, „Песен за Апостола“, Песен за будителите“. Чуха се звуци и на цигулка от Кристиана Коларова. Направиха малки книжки, посветени на будителите. Учениците от втори клас с класни ръководители Личева, Стойчева, Дихонова от своя страна показаха умения да рецитират прекрасни стихове, посветени на будителите, да четат с много чувство стихотворение – поздрав за учителите. Честването на Деня на будителите се превърна в истински празник на духовността и приятелството.

 Класната стая на 4в клас  приюти  учениците от 2в клас. С възрожденски плам госпожа Коцева, класен ръководител на четвъртокласниците, работи по образователната платформа „MOZABOOK“. С нея тя проектира урок и създаде много по-активна обратна връзка на ученици – преподавател. До образователния презентационен софтуер се докоснаха  и малките второкласници. СУ „Иван Вазов“ е иновативното училище и децата имат достъп до новите технологии. То е пространство, където се използват съвременни педагогически методи, развиват се ключовите умения на учениците, както и тяхното любопитство. Учениците от 4в клас вече показват завидни умения с образователния софтуер и разказаха с него за будителите. Второкласниците на госпожа Събкова бяха най-активни участници в часа.

Младите възрожденци от 4д и 4е, с класни ръководители Георгиева и Тодорова  ще посетят Регионалната библиотека и ще продължат започнатия час, посветен на Народните будители.

В навечерието на Деня на народните будители учениците от 1-4 клас посветиха своя час на класа за приближаващия празник – подготвиха постери със снимки на народни будители. Някои от децата направиха книжка, посветена на празника. Учениците четоха и разказваха за будителското дело на великите национални герои.

На 1 ноември в 11:00 часа пред паметника на Иван Вазов в града бяха поднесени цветя и венци в знак на почит и преклонение пред просветителите. Празникът бе отбелязан  с творческа програма, в която участие взеха ученическият гвардейски оркестър и мажоретният състав на вазовското училище.

 Ден на народните будители – четвъртокласниците от клуб „Млади възрожденци“ към училището изразиха уважение и почит пред делото на будителите и поднесоха на близки  и приятели един специален  празник по родолюбие!

Тагове
Back to top button
Close
Close