Посланици на изобразителното изкуство и спорта в IV б клас

Васил Николаев Тошев от IV б клас е футболист на футболен клуб „Спартак 1919“ Плевен от три години, но е с основен принос за успехите на отбора.
В тазгодишното първенство на България за деца клубът е на второ място. Приносът на Васил е над 30 отбелязани гола за отбора.

 

Признание за успехите му са петте медала, с които е награден. Един от тях е от есенното издание на Международния детско – юношески турнир „Турска ваканция 2015“ в Алания, Турция, в началото на месец ноември тази година. В него участваха 60 световноизвестни отбори от Испания, Англия, Италия, Русия, Казахстан, Украйна, Узбекистан, Румъния, Сърбия, Македония, като „Барселона“, „Галатасарай“ и др. Плевенският отбор се представи успешно и завоюва достойното пето място, като пет от головете са дело на Васил.
Последният му успех е от турнира за деца в Дряново на 6 декември, в който взеха участие 8 отбора и „Спартак“ Плевен отново е втори. Васил Тошев е обявен за гол – майстор на турнира и е награден с купа.
Желаем на нашия футболист още много успехи на терена.
Четири медала за един ден завоюва на 4 декември Стилиян Мирославов Иванов от IV б клас. Спечели 2 златни и 2 бронзови медала на Коледния плувен турнир в град Враца. Състезанието е за най-малките плувци, родени 2007, 2006 и 2005 година. Провежда се в две възрастови групи: „Златна рибка“ 2006,2007 и „Весел делфин“ 2005.
Нашето момче завоюва златни медали в дисциплините 200 м свободен стил и 50 м гръб. Заедно с медалите организаторите му връчват и 2 живи „златни“ рибки, които благодарният плувец дарява на плувния си клуб „Инвиктус“ Плевен, където тренира.
Бронзовите медали са от дисциплините 50 м бруст и 50 м свободен стил. Неговият клуб печели най-много медали в това състезание – 5 златни, 7 сребърни и 6 бронзови. Може би това се дължи на името на клуба. „Инвиктус“ в превод означава „непобедим“, а е съвсем млад – от 5. I. 2015 година.
На 29 октомври в Чешкия център в София лично Чешкият посланик Негоро превъзходителство Душан Щраух връчи Почетна грамота на Виктория Пламенова Костова от IV б клас и още 11 българчета от Плевен, Пловдив, Ловеч, Търговище, София. Техни творби, рисунки и фотографии са отличени в 43 издание на Международната детска художествена изложба „Лидице“ 2015, в памет на децата убити от нацистите в Чешкото село Лидице. Темата се определя от Световната организация ЮНЕСКО. Ежегодно участват с творби деца от десетки страни в цял свят. Те се разглеждат от специализирано жури в два кръга. След това се открива тържествено изложба с наградените творби в галерия „Лидице“ в едноименния град.
Интересно е, че участниците са от художествени школи, а нашето момиче не е посещавало школа досега. Случайно отива през лятото в Центъра за работа с деца в Плевен и там рисува за удоволствие. Преподавателката в клуба по рисуване харесва творбата, която претворява в момента и я изпраща на конкурса. Така даровитата ни художничка получава международно признание.
Да пожелаем на Виктория тази щастлива случайност да сложи началото на творческия ѝ път в света на изобразителното изкуство. Станка Ненчева, която е класна ръководителка на Виктория, но ѝ преподава и изобразително изкуство споделя, че въпреки забележителния ѝ талант, малката художничка е изключително скромна и притеснителна и досега не е имала смелостта да участва в конкурси.

 

Back to top button