Полина Макаева: “Когато си поставя някаква цел, следвам я докрай“

„Ако кажеш „не мога“, ограничаваш това, което можеш или някога ще направиш”. Едно момиче никога не изрече думите „не мога“, никога не се отказа от своята същност и остана вярна на най-голямата си страст, а именно спорта. Едно момиче… или просто Полина Макаева – многократната българска шампионка по хвърляне на диск и една от големите гордости на СУ“Иван Вазов“. Вижте какво сподели пред нас златното ни момиче.

– Здравей, Полина. Събрали сме се, за да ни разкажеш малко по-детайлно за една от най-големите ти възможности – университетът в Мисури, Колумбия.

Здравейте. Всичко започна в София при участието ми в Националния шампионат за мъже и жени, когато поставих личния си рекорд от 48,38м. Тогава завоювах второто място и покрих норматива за участие в Световното първенство за старша възраст в Полша. Там получих невероятния шанс да се запозная с български треньор по лека атлетика в университета в Мисури. Сподели ми, че от това учебно заведение имат интерес към мен, както и че притежавам качества, които могат да бъдат доразвити и усъвършенствани, след което ми предложи да продължа обучението си там.

– Какво е чувството да получиш предложение, което би променило живота ти изцяло?

Трудно ми е да опиша вълнението и радостта, които изпитах в този момент. Определено съм една голяма късметлийка и щастливка.

– Спортът винаги е представлявал една неизменна част от твоята същност. Някога мислила ли си да се откажеш?

Не мога да отрека, че съм преминала през много трудни моменти, но въпреки всичко никога не съм си помисляла да се отказвам. Когато си поставя някаква цел, следвам я докрай.

– Разкажи ни как протича един твой ден в залата.

Залата е моят втори дом. Всеки ден прекарвам около 3 часа там, работейки върху техническото си усъвършенстване, след което отделям почти толкова време и за силови тренировки във фитнеса.

– Усещаш ли подкрепата на близките и на своя треньор Галя Николова?

Галя Николова е човекът, без когото нямаше да стигна дотук. Тя заема важна част от живота ми и това едва ли някога ще се промени. Връзката между треньор и спортист е много силна. Като тази между детето и родителя. Майка ми и баща ми ме подкрепят изцяло. Всичко което правя е, за да се гордеят с мен.

– Всички тези многократни победи в национален и световен мащаб, промениха ли нещо в теб?

Да. Целият неуморен труд и лишения ме изградиха като личност. Научиха ме какво означа да имаш спортна воля и неугасващо желание да постигаш целите си.

– Като за финал с няколко думи – за какво мечтае Полина Макаева?

За какво мечтае ли? Мечтае да сбъдне „американската си мечта”!

Благодарим ти, Полина. Пожелавам ти да бъдеш все толкова отдадена на това, което най-много обичаш и още безброй спортни постижения. Гордеем се с теб!

Виктория Йорданова XI б

Back to top button