Полина Луканова стана биолог-лауреат

Както вече сме ви казвали, ученическите олимпиади вече са към своя край, но отличията на вазовци сякаш са безкрайни. Може би ще си спомните,че в областта на българския език и литература името на училището достойно защити Александра Стоянова. Полина Руменова Луканова, отново от 12з клас, пък ни зарадва с новината, че е лауреат на националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование тази година.

Момичето, заедно със своята класна ръководителка- г-жа Татяна Манойлова, е посетило Момчилград на 5 и 6 април, когато се е състояла ученическата надпревара. Полина обясни, че националният кръг е включвал два етапа. Първият се е провел на 5 април и се е състоял в решаването на тест от теоретични задачи, а вторият- на 6 април, е бил практически. Дванадесетокласничката обясни, че въпросите не са били много лесни и според нея са имали за цел да провокират логическото мислене на участниците. За решаване на теста финалистката е имала на разположение 4 астрономически часа. Практическата част била разделени на 4 модула, които включвали задачи от различни области на биологичното знание като например биохимия, генетика, клетъчна биология, ботаника, зоология и др. Полина трябвало да работи с микроскоп, да прави анализи, измервания, изчисления, да представя в графичен вид своите наблюдения, и други подобни дейности, които разбира се, изискват определени умения.
След като олимпиадата мина и резултатите са готови стана ясно, че нашето момиче е сред тазгодишните лауреати. Според класирането Полина е на 8 място, но е изкарала 6.00 подобно на онези състезатели, които заемат местата преди нейното. Според регламента на олимпиадата, първите десетима лауреати формират разширения национален отбор по биология. След подборен кръг пък ще бъдат излъчени четирима ученици, които ще представят страната ни на Международната олимпиада по биология (IBO), която тази година ще се проведе от 6 до 13 юли в Бали, Индонезия.
Успехът на Полина е наистина значим не само за самата дванадесетокласничка, но и за всички нас. Нашето момиче е преборило най-добрите ученици от цяла България и може би ще ви е интересно да научите как го е направила. Формулата на успеха всъщност не е толкова изненадваща- Полина сподели, че е решавала много задачи предварително. Разбира се, освен постоянството и упоритостта на безупречната ни дванадесетокласничка трябва да отбележим и изключително важния принос на г-жа Манолова, която освен класна ръководителка е и преподавателката по биология на Полина. Тя е посветила много време, за да й помага допълнително, заради което заслужава признателност.
Полина е пример за нас, нейните съученици, а нейното отличието ни кара да се гордеем. Пожелаваме на дванадесетокласничката още много успехи в бъдещето й развитие, което, както разбрах, ще бъде насочено към сферата на медицината.

Силвия Тачева – 10и клас

Back to top button