Подарък от сърце поднесоха първокласниците на своите майки

Всяка майка дарява своята рожба с безкористната любов и всеотдайната грижа. В замяна на това тя не иска абсолютно нищо и едно искрено „Обичам те!“ от любимото дете може да бъде по-скъпо от всеки друг подарък. Учениците от 1 д клас обаче не смятат, че това е достатъчно за техните майки. Затова децата решиха да ги зарадват с нещо повече.
Осми март е празник с дълга и сложна история, но за малчуганите той си остава Празникът на мама. Първокласниците решиха, че този ден дава отлична възможност да засвидетелстват своята любов. Заради това непосредствено преди празника в петък (7.03.2014г.) те организираха малко празненство за своите майки.
Децата искали да подготвят някаква изненада, но не знаели какво точно да правят. Тук се намесила тяхната класна ръководителка, г-жа Милена Борисова. Решавайки да съчетае полезното с приятното, преподавателката предложила на децата да четат стихотворения на своите майки. Тя сподели, че тъкмо са завършили изучаването на азбуката и празненството по случай международния ден на жената било прекрасна възможност децата да зарадват майките си с новопридобитите умения. Освен това за първокласниците било по-лесно просто да четат стихотворенията, отколкото да се натоварват да ги учат наизуст. Защото най-важно е на учениците да им е приятно, както ни обясни г-жа Борисова.
Организацията на празненството била поверена изцяло в ръцете на малчуганите тъй като идеята била тяхна. Освен четенето първокласниците бяха подготвили и няколко песни, с които да поздравят своите любящи майки. За тази част от инициативата си те получили любезното съдействие на преподавателката си по музика- г-жа Димитрина Кондова.
В определения за празненството час влязох в класната стая на 1 д клас и заварих децата насядали върху цветни меки възглавнички на пода пред дъската. Тази идея също била тяхна и се оказа наистина сполучлива, защото създаде уютна и непринудена атмосфера. Майките пък бяха насядали на мястото на децата си – на чиновете. С трескаво вълнение първокласниците правеха последните си приготовления за предстоящото събитие.
Когато и последната майка влезе в стаята и зае мястото си, Г-жа Борисова откри представлението с няколко думи. Тя беше изключително горда, когато похвали своите възпитаници, че те са подготвили напълно сами своята инициатива до последния детайл. След това остави малчуганите да започнат изненадата. За начало те изпяха със звънливите си гласчета една песен, посветена на майката. Г-жа Кондова сподели, че децата не са имали много време да упражняват своята певческа изява.Това обаче не я направи по-лоша. Напротив- в изпълнението на песента личеше неподправена детска искреност и сърдечност.
След като радостните аплодисменти на майките затихнаха дойде същинската част- четенето. Малчуганите се настаниха удобно на меките възглавнички и взеха тетрадките си в ръка. В тях те бяха залепили своите стихотворения. Един след друг всеки от първокласниците се обърна към своята майка, прочитайки подбраните с много внимание стихове. В гласовете на децата звучеше топлина и любов. Всички се стараеха да произнесат всяка дума правилно, за да зарадват мама. Прочетените стихове не се повтаряха и това направи поздрава за всяка майка неповторим, не само като емоция, но и като съдържание.
За край на импровизираното тържество малките инициатори изпяха още една песничка и по време на изпълнението всеки от тях събра пръстчетата си във формата на сърчице.
Това обаче не беше всичко. Първокласниците бяха подготвили специални грамоти за своите майки. На гърба на всеки лист те бяха очертали ръчичките си и в тях сами бяха изписали имената си възможно най-красиво.
Г-жа Борисова също имаше изненада. За всяка майка тя бе подготвила снимка на детето й от първия учебен ден. За да поощри малчуганите за идеята им за организираното празненство и за планирането му, класната ръководителка подари на всеки от възпитаниците си по един разделител за книжка. Децата много се зарадваха на символичния подарък и го приеха с голяма благодарност.
След като представлението на първокласниците приключи, всеки от тях грабна грамотата и снимката и се затича към майка си, за да й ги поднесе.
Прегърнали своите рожби, майките ги целуваха с любов, а някои дори бяха толкова трогнати, че плачеха от щастие. Децата бяха постигнали целта си. Те зарадваха истински своите майки и подготвената изненада се превърна в един невероятно красив и незабравим подарък от сърце.

 

Силвия Тачева – 10и

8mart 1d2
Подарък от сърце
8mart 1d3
Подарък от сърце

 

Back to top button