По стъпките на Освобождението – екскурзия до Копривщица

По стъпките на Освобождението – екскурзия до Копривщица

Настъпи дългоочакваната дата за провеждане на първата ни екскурзия. С нетърпение се отправихме към автобуса. Бързо се настанихме и потеглихме. Пътят беше дълъг, но мястото, което избрахме ни караше да потреперваме от вълнение. Унесени в шеги и закачки, пристигнахме в Копривщица. Бяхме решили да минем по стъпките на българските възрожденци, да вървим по тесните улички, по които са стъпвали Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Любен Каравелов и още много борци за свобода.

Първата къща музей , която посетихме беше на „Георги Бенковски“.  Величественият паметник на войводата яхнал кон, а под него изписана фразата „ Ставайте робове, аз не ща ярем“, ни накара да се  почувстваме горди, че сме българи. Развълнува ни разказа на екскурзовода за живота на Бенковски, за трудностите и великите дела, за предателството и за трагичния завършек на живота му. Посетихме и едно от първите килийни училища. Дойде време за обяд и да се подготвим за останалата част от прехода. Хапнахме набързо, накупихме сувенири и се отправихме към къщата на Димчо Дебелянов. В двора ни посрещна паметник на майката, която очаква завръщането на своя син. Последно посетихме къщата на Тодор Каблешков. Изслушахме разказа за организацията  на Априлското въстание, за кървавото писмо, за свободния дух и безкрайното желание, за свобода на българския народ.

Тръгнахме си от Копривщица, а в автобуса продължавахме да мислим за чутото и видяното от нас. Така приключи първата ни екскурзия, която винаги ще помним.

Още новини