Петокласници се включиха в пролетния маратон на четенето

Ние, учениците от 5б клас, участвахме във финала на пролетния маратон на четенето, организиран в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ по повод годишнина от рождението на Елин Пелин. Трябваше да подготвим драматизация на „Пъдари“ и след оспорван кастинг определихме изпълнителите на главните роли. Пенка бе Мария Събева, Еленка – Виктория Маринова, Катерина – Елица Лилова, Иглика – Ивайла Горанова, Пройчо – Любомира Ленкова. В деня на мероприятието с голяма радост и вълнение тръгнахме към библиотеката. На вратата топло и вежливо ни посрещнаха домакините. Мероприятието премина в две части – първо драматизацията ни, а след това – състезание по български език и литература. Нашият клас се справи отлично с драматизацията на Елин-Пелиновата пиеса. Всички искрено се забавлявахме и радвахме, защото и актьорите, и публиката се потопихме в духа на времето. Пасторалният пейзаж сякаш наистина оживя. Статистите също допринесоха за емоцията и настроението, които със сигурност събудихме у всеки зрител. Костюмите бяха автентични и спомогнаха магията на сцената да бъде истинска.

Когато пиесата приключи, бе ред на състезанието. Представителите на библиотеката ни подадоха купа с четири цвята бонбони – сини, оранжеви, бели и кафяви. От тях всеки един от нас трябваше да изтегли един и да стане част от съответния отбор. Задаваха ни въпроси по български език и литература. На финала имаше два печеливши отбора – синият и белият. За загубилите изживяването не бе по-малко приятно, защото знаем, че щом има победители, ще има и губещи.

С помощта и подкрепата на госпожа Циклама Иванова българският език и литературата могат да бъдат не само почувствани, но и преживени лично.

Учениците от 5б клас

 

Back to top button