Петокласник от СОУ „Иван Вазов” – Плевен е носител на Голямата награда в конкурса „Освобождението”

Голямата награда на националния конкурс „Освобождението” за 2016 г. се присъжда на Георги Георгиев от пети клас на СОУ „Иван Вазов” – Плевен. Георги получи грамота и таблет, а за другите класирани имаше стативи и флашки. Наградите връчи в панорама „Плевенска епопея 1877 г.” кметът на Плевен, Георг Спартански. Церемонията беше открита с изпълнение на малките танцьори от ансамбъл «Нашенчета» при Центъра за работа с деца в Плевен, с художествен ръководител Огнян Летов, които са традиционни участници в нея, подчерта директорът на дирекция „Военноисторически музеи” (ВИМ), доц. Милко Аспарухов.
Националният конкурс за детска рисунка „Освобождението” е една от големите традиционни прояви, с които Община Плевен и ВИМ – Плевен отбелязват националния празник 3 март и 138-та годишнина от Освобождението на България.
Тази година в конкурса участваха 300 творби на ученици от 40 училища и 3 читалища от 30 населени места в 10 области на България.
„Когато човек рисува, нещата минават и през сърцето му, това е най-ценното и аз ви благодаря, скъпи деца, че сте отделили от труда, времето и въображението си, за да направите тези великолепни рисунки. Благодаря и на ръководството на Военнисторически музеи и лично на г-н Милко Аспарухов, че поддържат традицията жива, независимо от превратностите на времето”. Това каза в приветствието си към малките творци кметът на община Плевен Георг Спартански. Той поздрави децата с Баба Марта, в аванс – с националния празник и с всички хубави пролетни празници през март, а накрая им пожела да са здрави, умни и непослушни.
Освен голямата награда бяха връчени призове и в отделните възрастови групи.
Първа възрастова група:
Първа награда – Валентина Кирова, 3 клас, ОУ «Св. Климент Охридски», село Буковлък
Втора награда – Маринела Ченешева, 4 клас, СОУ «Св. Св. Кирил и Методий», Карнобат
Трета награда – Явор Петров, 4 клас, НУ «Единство»-Плевен
Втора възрастова група
Първа награда – Мая Господинова, 7 клас, СОУ «Цанко Церковски», гр. Полски Тръмбеш
Втора награда – Йоанна Недялкова, 5 клас, СОУ «Екзарх Антин I», гр. Казанлък
Трета награда – Йордан Йорданов, 5 клас, СОУ «Д-р Петър Берон», гр. Червен бряг
Награда на директора на ВИМ-Плевен се присъжда на Ивона Тълпигова, ученичка в 1 клас на ГПЧЕ-Плевен.
Бяха раздадени и поощрителни награди в двете възрастови групи.
А извън конкурса грамота за най-малки участници беше присъдена на децата от ОДЗ № 2 „Зорница“ – Плевен.

Източник: Посредник

Back to top button