„Пътуване в миналото” – изложба в Държавен архив – Плевен

По повод 9 юни – Международен ден на архивите, и във връзка със своята 60-годишнина Държавен архив – Плевен представи документална изложба „Пътуване в миналото”. Изложбата бе открита на 8 юни 2012 г. от 16 ч. В подготовката за нея се включиха Александра Михайлова /11з/ и Бетина Генчева /10б/. Ето какво разказаха те.

Всичко започна с идеята да отидем, за да помогнем на служителите в Държавен архив – Плевен за предстоящата изложба. Не знаехме какво ще правим и бяхме леко притеснени. Служителите в архива обаче се оказаха много усмихнати. Посрещнаха ни топло, с отворени обятия.
Първото, с което трябваше да помогнем, беше по-интересно, отколкото очаквахме. Госпожа Маринела Йорданова, директор на архива, ни донесе много стари книги. Някои от тях бяха на 100 години и повече. Самата мисъл, че се докосваш до нещо толкова старо, ни всяваше респект. На всяка страница имаше заповеди за уволнение, за глоби или назначаване на държавни служители. Задачата ни беше да извадим интересни текстове или да отбележим какво ни е направило впечатление. Всичко това беше включено в изложбата по-късно. Впечатлиха ни много случаи. Например бяха глобили мъж с 5 лв., защото пържел мекици на улицата пред дома си. Предполагаме, че това са били много пари за онова време.
Второто, с което се заехме, беше да извадим хубави мисли или цитати, написани от различни хора. Ровехме се в книги, в които беше описана историята на селата в Плевенски окръг. Това, честно казано, беше по-лесно, защото ръкописът в старите книги беше труден за разчитане, докато в тези всичко беше напечатано.

Последното и най-приятно за вършене беше самата подготовка за изложбата. Помагахме за подреждането на снимки по таблата.
Идеята в началото беше да отидем два пъти и това е. На нас обаче работата ни беше много приятна и ходехме почти всеки делничен ден. Хората и обстановката също ни допаднаха. Радваме се, че се запознахме с тях и станахме приятели. Всички са страхотни!
Александра Михайлова – 11з клас
Бетина Генчева – 10б клас

Back to top button