Пътешествие на четвърти „Д“ в историята – дни преди 24 май

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от IV Д клас при СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен, с класен ръководител Галя Дочева и ресурсен учител Георгина Цолова, посетиха единствената по рода си в България „Творителница на Джими”.

Ето как започна разходката в историята създателят на това уникално пространство: Това не е театър, но много прилича; това не е музей, но много прилича; това не е училище, но много прилича; това не е шоу, но много прилича…”. И според мен, действително то е нещо, което не може да се види другаде. „Както е казал Конфуций – продължи Джими Диан Павлов, – „Чух и забравих, видях и запомних, преживях и разбрах”. Затова ви каня да преживеем едно пътешествие в историята на науката и писмеността. След тези думи учениците се пренесоха в първобитния свят, първите скални рисунки – опит за изразяване на чувства и събития, Шумерската цивилизация между реките Тигър и Ефрат, Древна Месопотамия, Древен Китай. С интерес слушаха разказа за създаването на хартията и присъстваха на  направата на първият такъв лист хартия. Пътуваха по пътя на коприната, срещнаха арабите, които успели да разберат технологията на производството, видяха египетски фараон и докоснаха с пръсти папирус, преминаха през Древна Елада. Учениците разбраха от къде произлиза  думата тетрадка и  думата калкулатор. Пренесоха се в света на ранното Средновековие, писането на ръка и преписването на книги, създаването на първата печатна преса от Йоханес Гутенберг, сътворяването на глаголицата, създаването на кирилицата, първите български книги. Видяха и докоснаха първата  книга „Абагар”. След килийните училища и табелките за отличие и наказание, които с интерес окачиха на гърдите си, учениците потънаха в епохата на Възраждането. „Рибния буквар” – излязъл в Брашов през 1824г., Габровското народно взаимно училище (Априловската гимназия) – 1835г., Взаимопомощното училище в Калофер, основано от Ботьо Петков – 1839 г., и първото светско девическо училище в Плевен, създадено от Анастасия Димитрова през същата година.

След края на този исторически преход през епохи и векове срещата завърши с почерпка, както и със снимки пред пресата на Гутенберг.

Back to top button